Moszkva szerint az ukránok légvédelmi rendszere rombolta le az odesszai katedrálist

2023. július 23. – 15:48

Másolás

Vágólapra másolva

Visszautasítja Moszkva, hogy az ő rakétái csapódtak volna az odesszai székesegyházba – írta az orosz Ria Novosztyi. Az orosz védelmi minisztérium szerint az éjszakai támadásai kizárólag katonai célpontokat értek, távolabb a polgári célpontoktól.

Vasárnap Ukrajna harmadik legnagyobb, békeidőben egymilliós városát az elmúlt hónapok legnagyobb rakétatámadása érte. A katedrális mellett több tucat műemlékjellegű épület súlyosan megsérült – írta az ukrán Unian.

Az orosz fél szerint nem az orosz rakéták tettek kárt a civil épületekben, hanem „a szakszerűtlen ukrán légvédelem” okozott kárt, azzal, hogy rosszul irányította a szárnyas rakétákat, amelyek így a város épületeibe csapódtak bele.

Az orosz fél szerint ez már csak azért is lehetséges, mert az ukrán rakétavédelmi rendszerek sűrűn lakott területeken állomásoznak.

A Krisztus Színeváltozása székesegyházat eredetileg 18. század végén kezdték el építeni – a cári Oroszország ebben az időszakban jutott ki végleg a Fekete-tengerhez. A 72 méter magas épület elkészültekor az egyik legnagyobb volt az orosz birodalomban. A Szovjetunió egyházellenes politikájának következtében azonban 1932-ben bezárták, majd négy évvel később felrobbantották – ahogyan a legnagyobb orosz székesegyházat is, a moszkvai Krisztus Megváltó székesegyházat, amelyet a '90-es években építettek fel ismét.

Ugyanez történt Odesszában is: 2006-ra ismét állt a katedrális.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!