Belarusz védelmi minisztérium: A Wagner-zsoldosok elkezdték kiképezni a belarusz katonákat

2023. július 20. – 13:19

Másolás

Vágólapra másolva

A Wagner orosz magánhadsereg zsoldosai megkezdték a belarusz különleges erők kiképzését, alig három kilométerre a belarusz-lengyel határtól – derült ki a minszki védelmi minisztérium csütörtöki, Telegramon közzétett bejelentéséből.

A tájékoztatás szerint a kiképzés a breszti régió egyik katonai lőterén zajlik. A közleményhez fotókat is csatoltak, melyeken a Wagner-zsoldosok páncélozott járművekkel és vélhetően dróntávirányítókkal láthatók. Egy szerdán, szintén a Telegramon közzétett videófelvételen a magánhadsereg vezetője, Jevgenyij Prigozsin üdvözli a zsoldosokat Belaruszban, és közli velük, hogy többé nem vesznek részt az Ukrajnában dúló harcokban.

„Szégyen, ami azon a fronton történik, mi ebben nem veszünk részt” – szögezte le, valamint felszólította harcosait, hogy a fehérorosz erők kiképzése közepette „gyűjtsenek erőt Afrikára”. A Wagner Telegram-csatornáján a zsoldoshadsereg egyik magas rangú, Marx fedőnéven ismert parancsnoka azt közölte, hogy a csoport összesen 10 ezer tagja működik majd Belaruszban, 15 ezren pedig „szabadságra mentek”.

A parancsnok hozzátette: összesen 78 ezer Wagner-zsoldos vett rész az általa csupán „üzleti útként” aposztrofált ukrajnai háborúban, közülük 49 ezer börtönökből érkezett a frontra. Szerdán a kijevi kormány közölte, hogy a zsoldosok Belaruszba érkezése miatt megerősíti az ukrán-belarusz határt. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!