Félmillió eurós zászlórúdszörnyet adtak át Bulgáriában

2023. július 18. – 16:16

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországról nézve alighanem ismerősnek tűnő események zajlanak éppen az Európai Unió legszegényebb országának számító Bulgáriában, ahol nemrég felavattak egy óriási zászlórudat, melynek megépítésére 500 ezer eurónyi pénzt kalapoztak össze egy Rumen Radev elnök által is támogatott kampányban. A maga 111 méterével ez az unió legmagasabb zászlórúdja, de sokan úgy érzik, hogy az országnak nagyobb problémái vannak annál, hogy a vezetése gigantikus zászlórudakra gyűjtsön pénzt – írja a Guardian.

A zászlórudat múlt csütörtökön avatták fel az ország déli részén található Rodope-hegység egyik rétjén, Szmoljan közelében, és ekkor húzták fel rá a hatalmas, 1110 négyzetméteres bolgár zászlót is, amely az ország 111 000 négyzetkilométeres területét hivatott szimbolizálni. A projektet megálmodó, és az ezen a helyszínen minden évben népművészeti fesztivált szervező Simeon Karakolev elmondta, ettől nem lesznek gazdagabbak a bolgárok, de szerinte jobban fogják érezni magukat tőle.

Hogy ez tényleg így lesz-e, az egyelőre vitatható, sokan ugyanis már a zászlórúd megépítéséhez vezető kampányt is elítélték, pláne mert amúgy Rumen Radev elnök is tevékenyen kivette belőle a részét. Radev állítólag több céget is megkörnyékezett, hogy legyenek kedvesek adakozni a zászlórúdra, melynek nyomán olyan mémek is terjedtek a közösségi oldalakon, ahol az elnök a zászlórúdon lengett. Hasonló miatt amúgy egyszer már röhögtek az elnökön, amikor öt éve öltönyben pörgött egy vízszintes rúdon.

Fotó: Nikolay Doychinov / AFP
Fotó: Nikolay Doychinov / AFP

Az a kérdés is sokakban felmerült, hogy az állandó kivándorlás és az omladozó egészségügy mellett biztos, hogy egy hatalmas zászlórúd-e a legfontosabb projekt az országban. Megint mások azért kritizálták a projektet, mert a hatalmas zászlórúd belerondít a természetbe, és az is előkerült, hogy az orosz–ukrán háború nyomán talán kicsit kevésbé, de alapvetően továbbra is oroszbarát, az orosz propagandának rendre felülő Bulgária oroszpárti elnöke teljesen kiforgatta a hazaszeretet jelentését. Az átadón ennek ellenére is több ezren nézték végig, ahogy felhúzták a hatalmas zászlót a hatalmas rúdra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!