Az ukrán Déli Parancsnokság szóvivője szerint orosz provokáció történt a krími hídon

2023. július 17. – 07:54

Másolás

Vágólapra másolva

Natalja Humenjuk, az ukrán Déli Parancsnokság szóvivője az ukrán állami médiának azt nyilatkozta, a krími hídon történt „robbanás” orosz provokáció lehet, amelyet a gabonamegállapodás folytatása előtt hajtottak végre – írja az ukrán állami hírszolgálat, a Szuszpilne.

Az orosz–ukrán gabonamegállapodás részeként Ukrajna szabadon exportálhatja a gabonáját a Fekete-tengeren keresztül, ami nagy segítség nekik és az élelmiszerhiány miatt szenvedő országoknak is.

A megállapodás mindig egy adott időtartamra szól, a jelenlegi hétfőn jár le.

Oroszország egy hónapja még azt mondta, hogy semmi esély a meghosszabbítására, de Recep Tayyip Erdoğan török elnök múlt héten arról beszélt, bízik benne, hogy sikerül majd megállapodni Putyinnal a megállapodás folytatásáról.

Hétfő hajnalban a hídon áthaladó vasúti és autóforgalmat is leállították, valamit a kompközlekedés is szünetel. A műholdas adatok szerint az oroszországi Krasznodar régióban kilométeres kocsisor torlódott fel.

Az orosz hatóságok továbbra sem közöltek részleteket a „vészhelyzetről”, ahogy azt sem részletezték, mi okozta két ember halálát a hídon.

Szerhij Bratcsuk, az ukrajnai Odessza katonai közigazgatásának szóvivője a Telegram-csatornáján közzétett egy fotót, amelyen látszólag megrongálódott a híd egy része. Független hírforrás egyelőre nem tudta megerősíteni, hogy a képnek köze van-e a hétfő hajnali incidenshez – írja a Reuters.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!