Egy ukrán portál szerint Magyarország újabb kárpátaljai hadifoglyokat vehet át az oroszoktól

2023. július 13. – 11:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az RBC Ukrajna portál ukrán hírszerzési forrásra hivatkozva azt írja, hogy az Orosz Ortodox Egyház a közeljövőben újabb ukrán hadifoglyokat szállíthat Magyarországra. Megjegyzik, hogy a legutóbbi esethez hasonlóan ez az akció is az ukrán fél részvétele és jóváhagyása nélkül történhet.

A portál forrása szerint az Orosz Ortodox Egyház aktívan tárgyal a magyar kormány képviselőinek közelgő oroszországi látogatásáról. Az előzetes információk szerint erre augusztus 8-11. körül kerülhet sor. „A látogatás fő célja, hogy megbeszéljék a magyar származású ukrán hadifoglyok átadásának következő körét. Ahogy legutóbb, most is Ukrajna részvétele és jóváhagyása nélkül, minden jogi alap nélkül történik mindez, ami a genfi egyezmények és a nemzetközi humanitárius jog durva megsértése” – mondta. Hozzátette, hogy orosz részről Antal volokolamszki metropolita lennek a tárgyaló fél, aki 2022. június 7. óta a moszkvai patriarchátus külső egyházi kapcsolatokért felelős osztályvezetője.

Az ukrán szolgálatok forrásai szerint a magyar félnek nincs listája azokról a katonákról, akiket az orosz fogságból szeretnének átvenni. „Jelenleg az orosz különleges szolgálatok keresik és választják ki a foglyok közül a kárpátaljaiakat, és állítják össze a listát. A tervek szerint 10-15 hadifogolyból álló csoportot alakítanak ki magyar delegáció érkezése előtt” – mondta az RBC forrása. Arról is beszélt, hogy a magyar kormány magyar nemzetiségű, a magyar nyelvet ismerő katonákat akar átvenni. „A magyarok nem fogadnak be senkit, csak a magyar kisebbség képviselőit” – mondta.

Júniusban tizenegy kárpátaljai hadifogoly került Magyarországra Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és az Orosz Ortodox Egyház közvetítésével. Az ügy komoly diplomáciai botrányt szított Magyarország és Ukrajna között, mivel a magyar fél nem értesítette előre az ukránokat a hadifoglyok átvételéről.

Arról, hogyan adhatott át Oroszország ukrajnai hadifoglyokat Magyarországnak, és egyáltalán hadifoglyok-e, itt írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!