Csernobil óta nem volt akkora atomveszély Nyikopolban, mint most

2023. július 12. – 11:52

Másolás

Vágólapra másolva

A Nova Kahovka-i gát elpusztítása miatt kiszáradt a víztározó, amely hűtővízzel látta el az oroszok által elfoglalt zaporizzsjai atomerőművet. A közeli Nyikopol városának lakóit így nemcsak az oroszok mindennapos támadásai fenyegetik, hanem a nukleáris katasztrófa veszélye is. Az ukránok feltételezései szerint az oroszok aknákkal vették körbe az üzemet, amelyeket készek felrobbantani, ha az ukrán ellentámadás megindul ebben az irányban. A helyiek rettegnek az atomerőmű miatt. A Deutsche Welle riportja.

A DW riporterének helyi lakosok beszéltek arról, hogy milyen nehézségekkel kell a háború következtében együtt élniük. Egy idős nyikopoli nő arról számolt be, hogy mindennapossá váltak a településen a bombázások. Ezen túl azonban most már az atomkatasztrófa veszélye is fenyegeti a helyi lakosokat. Az egyik interjúalany felidézi, hogy a csernobili atomerőmű-baleset óta nem voltak kitéve ehhez hasonló veszélynek.

A zaporizzsjai atomerőmű – melyet megszállás alatt tart az orosz hadsereg – mindössze pár kilométerre van az ukrán várostól.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!