Városnéző túrával ér fel, ha végigvesszük a kormányhoz és a Fideszhez kötődő brüsszeli ingatlanokat

2023. július 8. – 15:01

Városnéző túrával ér fel, ha végigvesszük a kormányhoz és a Fideszhez kötődő brüsszeli ingatlanokat
A brüsszeli Rue de Tréves 92. alatt lévő Magyarország EU melletti Állandó Képviselete – Fotó: Google Street View

Másolás

Vágólapra másolva

Tízmillió eurós – mai árfolyamon közel 3,8 milliárd forintos – brüsszeli luxusingatlant vásárolt a kormány még 2021-ben, derült ki a Népszava kérdésére. A vásárlással már a sokadik elemmel bővül a kormányhoz és a Fideszhez köthető ingatlanok sora Belgium fővárosában és az EU nem hivatalos központjában. Nézzük is végig egy virtuális sétán, hányféle helyen juthatnak be a kormányzati-fideszes üzenetek és programok a brüsszeli buborékba!

A Fidesz alapítványa az EU főterén

Induljunk a Közmédia Központtól, amelyet 2023 márciusában adtak át. „Ez most egy olyan jelentős ugrás lesz, hogy látni fogja az unió és a képviselői, hogy mi egy irodával tényleg komolyan gondoljuk ezt a munkát” – nyilatkozta akkor az MTVA vezérigazgatója, Papp Dániel. „Kiemelt fontosságú, hogy a közmédia fejlődjön, haladjon a korral, illetve a hírekről elsőként, pontosan és hitelesen számoljon be” – mondta a vezérigazgató, akiről 2014-ben bíróság mondta ki, hogy egy manipulált riportja miatt hírhamisítónak lehet nevezni. Az állami média egyébként „már a 2024-es EP választásokra, illetve a magyar soros elnökségre készül a tudósítói hálózat megerősítésével”. Orbán Viktor már innen nyilatkozott a legutóbbi EU-csúcsról.

Az épület előtti út pár perc gyaloglás után egy körforgalomba torkollik. A Schuman teret szokás az EU főterének is nevezni, mert körülötte található

  • az uniós kvázikormány, az Európai Bizottság központja, a Berlaymont;
  • az Európai Unió Tanácsának otthona, a Justus Lipsius épület;
  • és az uniós kvázi-külügyminisztérium, az Európai Külügyi Szolgálat főhadiszállása.

Az EKSZ melletti épületben vett 2020-ban ingatlant a Fidesz pártalapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány is a HVG360 szerint.

A „törvény útján” a kormányzati luxusépület felé

A tértől a Berlaymont és a Justus Lipsius között indul a Rue de la Loi. Az utat, amely mentén számos EU-intézménynek van irodája, csak egy pár sarokkal odébb keresztezi a Rue de Tréves. Ide balra bekukkantva az élesebb szeműek kiszúrhatják a magyar zászlót, amely Magyarország EU melletti Állandó Képviseleténél lobog. Ilyen ÁK-ja minden tagállamnak van, gyakorlatilag ezeken keresztül tartják a kormányok a kapcsolatot az Európai Unió Tanácsával és ezek készítik elő a tanácsi döntéseket.

A magyar kormány (alapesetben) ennek a tagállamokat képviselő testületnek veszi át a soros elnökségét fél évig. Az ÁK-n alapvetően nem szokás nyilvános rendezvényeket tartani, de miniszteri sajtótájékoztatók előfordulnak a tanácsi találkozók után – annak ellenére, hogy a Justus Lipsiusban külön vannak sajtótermek. Hogy vajon ez milyen összefüggésben van azzal, hogy rendszeresen csak kormányközeli médiumok vesznek részt rajtuk, holott számos magyar tudósító dolgozik Brüsszelben, inkább nem ragoznánk.

Ha ezen az utcán továbbmennénk, pár perc alatt az Európai Parlamentnél kötnénk ki, de maradjunk a Rue de la Loi-n.

Az uniós zászlókkal sűrűn tűzdelt irodaépületeket pár sarokkal odébb, balról egy jókora park, jobbról belga kormányépületek váltják. Közvetlenül a park előtt, ugyanazon az oldalon található a 2021-ben vásárolt új ingatlan, amely Gulyás Gergely miniszter szerint a 2024-es soros magyar EU Tanács-elnökség céljait fogja szolgálni, majd kulturális házként fog működni.

Pár percnyire már van egy kulturális központ

Hogy erre mi szükség volt, az jó kérdés – fel is tettük a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak –, mert innen nagyjából öt perc séta a brüsszeli Liszt Ferenc Intézet. Ahogy azt a Népszava is leírta, itt 540 négyzetméter állna a kormány rendelkezésére. Az ingatlan már az uniós csatlakozásunk, 2004 óta megvan, így az előző, 2011-es Tanács-elnökség alatt is beértük vele.

Ezután következik a virtuális séta legtávolabbi megállója, de busszal még ezt is meg lehetne úszni nagyjából tíz perc alatt. Az utolsó állomás Brüsszel egyik legmonumentálisabb épülete, a Palais de Justice. Vele szemben található a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány brüsszeli irodája.

A kormány korábban alaposan kistafírungozta részvényekkel az MCC alapítványát, amelynek kuratóriumi elnöke Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (a szervezetről ebben a sorozatban írtunk bővebben). Az MCC brüsszeli ágát vezető Frank Füredi a 2022-es induláskor arról írt, hogy alternatívát akarnak nyújtani „ebben a gyönyörű városban, amely politikai önteltség és bürokrácia súlyát nyögi”, és érett párbeszédet szeretnének kialakítani a kontinens „kulturális feszültségeiről”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!