Molesztálta és fenyegette a diákjait egy pap Amerikában, az áldozatok máig nehezen dolgozzák fel a traumát

2023. július 4. – 16:30

Másolás

Vágólapra másolva

„Látod, mi történik, ha rossz dolgokat mondasz az emberekről?” Molesztálta, majd halálosan megfenyegette a gondjaira bízott lányokat egy katolikus iskola paptanára az Egyesült Államokban. Az évtizedekkel ezelőtti eseteknek az elkövető haláláig sem lett következményük. Annak ellenére sem, hogy az egyik áldozatának még egy tanártársa holttestét is megmutatta, mondván: megölte, mert túl sokat tudott. A Deutsche Welle riportja.

A német katolikus egyházból egy év alatt mintegy 520 ezren távoztak, a kilépések nagy számát valószínűleg a gyermekbántalmazási botrányok sorozata és az ezekhez köthető eltussolással kapcsolatos vádak okozzák. Az előző kilépési rekordév 2021-ben volt, amikor 360 ezren léptek ki.

A német protestáns egyházak, amiket szintén visszaélési botrányok sújtottak, hasonló ütemben veszítik el tagjaikat, 2022-ben 380 ezer ember lépett ki a németországi protestáns egyházakból.

Magyarországon a katolikus egyház minden nyáron közzétesz a katolikus egyházmegyék személyi változásairól egy listát. Ebben szerepelt egy olyan változás, miszerint „Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök mindennemű papi tevékenységtől eltiltotta D. atyát.” A Szeged-Csanádi Egyházmegye azt írta a lelkészről, hogy

„minden papi tevékenység végzésétől eltiltotta főpásztorát, kiskorúval való illetlen viselkedés gyanúja miatt, és elrendelte az ügy előzetes vizsgálatát”.

D. atya – akit Doki atyának is szoktak hívni – amellett, hogy orvosként is praktizál, még közéleti szerepet is vállalt.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!