Félmillióan távoztak egy év alatt a német katolikus egyházból a gyerekbántalmazásos esetek után

2023. június 29. – 18:03

Másolás

Vágólapra másolva

A német katolikus egyházból egy év alatt mintegy 520 ezren távoztak, a kilépések nagy számát valószínűleg a gyermekbántalmazási botrányok sorozata és az ezekhez köthető eltussolással kapcsolatos vádak okozzák, írja a Guardian.

A bonni székhelyű Német Püspöki Konferencia adatai szerint 2022-ben 522 821 ember lépett ki az egyházból, ami messze felülmúlja az intézmény saját előrejelzéseit. Az előző kilépési rekordév 2021-ben volt, amikor 360 ezren léptek ki.

Thomas Schüller kánonjogász szerint az egyháznak nehéz lesz kilábalnia a krízisből. „A katolikus egyház fájdalmas halált hal a nyilvánosság szeme láttára” – mondta a német médiának. Az egyháznak a 2022-es adatok szerint 21 millió tagja van, ami a lakosság csaknem 25 százaléka.

A folyamat tovább gyorsult azóta, hogy a müncheni és freisingi érsekségben történt visszaélésekről szóló szakértői jelentés megjelent, és az azóta elhunyt XVI. Benedek pápa vélt bűnrészességéről szóló viták elindultak.

A német protestáns egyházak, amiket szintén visszaélési botrányok sújtottak, hasonló ütemben veszítik el tagjaikat, 2022-ben 380 ezer ember lépett ki a németországi protestáns egyházakból, amiknek tavalyi adatok szerint összesen 19,5 millió tagjuk van.

A kilépések jelentős bevételkiesést okoznak az egyházak számára. Minden német, aki protestáns, katolikus és zsidó felekezethez tartozónak vallja magát, hivatalosan is úgy van nyilvántartva a helyi hatóságoknál. Fizetniük kell egyházi adót vagy kulturális adót, ami a személy jövedelemadójuk 8-9 százaléka, ezt az adóhivatal a havi jövedelmükből vonja le, hogy aztán továbbítsa a felekezetnek.

A kilépőknek hivatalosan le kell mondaniuk tagságukról, amit Kirchenaustrittnak, azaz egyházi kilépésnek neveznek. Ehhez fel kell keresniük a helyi anyakönyvi hivatalt, és 30 eurós adminisztrációs díjat kell fizetniük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!