Franciaországi zavargások: a letartóztatott tüntetők főleg tizenévesek, 12 éveseket is őrizetbe vett a rendőrség

2023. július 3. – 13:53

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap estére enyhülni látszottak a Franciaországban zajló tüntetések, amelyek már egy hete tartanak – írja a Le Parisien.

Vasárnapról hétfőre virradóra 157 embert tartóztattak le, a minisztérium arról is beszámolt, hogy három rendőr megsérült, és 297 járműtűz mellett 352 tüzet gyújtottak a közutakon. A zavargások kezdete óta összesen 3354 embert tartóztattak le. A vasárnapi őrizetbevételek száma csökkent ahhoz képest, hogy péntekről szombatra virradóra több mint ezer tüntetőt vettek őrizetbe, de a zavargások még közel sem értek véget. A kormány válságstábja folyamatosan figyeli az eseményeket, de egyelőre nem hirdettek szükségállapotot – írta a Le Monde.

Gerald Darmanin belügyminiszter elmondta, hogy a letartóztatott tüntetők átlagéletkora 17 év, és hogy már 12-13 éves gyerekeket is őrizetbe vettek a rendfenntartó erők megtámadása és gyújtogatás miatt. Mind a belügyminiszter, mind Emmanuel Macron francia elnök a szülők felelősségét firtatta. Eric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter a France Inter rádiónak nyilatkozva kijelentette, hogy azokat a szülőket, akik „érdektelenségből vagy szándékosan” elhárítják ezt a felelősséget, felelősségre fogják vonni.

A hétvége folyamán állítólag több polgármestert megtámadtak a tüntetők, ezért Emmanuel Macron elnök kedden találkozót tart 220 település polgármesterével. Az egyik legnagyobb sajtóvisszhangot kapott eset L'Haÿ-les-Roses polgármesterével és családjával történt: Vincent Jeanbrun azt mondta, hogy a felesége és az egyik gyereke is megsérült, mikor egy zavargó a felgyújtott kocsijával szándékosan nekihajtott a házuknak. A polgármester feleségét kórházba kellett szállítani.

Franciaország polgármesterei felszólították a lakosságot és a választott képviselőket, hogy hétfőn délben gyűljenek össze valamennyi városháza előtt, hogy szolidaritásukat fejezzék ki Jeanbrun családja iránt. Saint-Denis-ben mintegy harminc választott képviselő és közel 200 ember vett részt az ünnepségen, Brest városházája előtt közel 300 ember gyűlt össze.

A zavargások múlt kedden törtek ki, amikor a rendőrök agyonlőttek egy 17 éves algériai származású fiút Párizs Nanterre nevű külvárosában. A Nahel M. néven ismert fiatalt egy közúti ellenőrzés során lőtte le egy szolgálatban lévő rendőr, aki állítólag attól tartott, a felszólításoknak nem engedelmeskedő Nahel elgázol valakit. A rendőri túlkapás miatt szervezett tüntetések aztán elharapóztak, és az egész országot érintő zavargásokká nőtték ki magukat – erről ebben a cikkünkben olvashat bővebben. Hétfőn az is kiderült, hogy a rendőrség a délelőtt folyamán kihallgatta a Nahel által vezetett kocsi harmadik utasát is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!