Ukrajna vádat emelt egy orosz politikus és két ukrán kollaboráns ellen a deportált herszoni gyerekek ügyében

2023. június 30. – 13:46

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán ügyészek pénteken háborús bűnökkel vádoltak meg egy orosz politikust és két feltételezett ukrán kollaboránst, akik a vád szerint több tucat árvát deportáltak a korábban megszállt Herszon városából Oroszországba – írja a Reuters. A deportált gyerekek közül néhányan mindössze egyévesek voltak.

Ukrajna szerint az invázió kezdete óta 19 000 gyereket szállítottak illegálisan Oroszországba vagy oroszok által ellenőrzött területre. Ez az első vádemelés az ügyben.

Az ukrán ügyészek a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbírósággal (ICC) együttműködve folytattak le a nyomozást. Pénteken nyújtották be a vádiratot, amely az eljárást megelőző utolsó szakasz, amikor az ügyészek megállapítják, hogy elegendő bizonyíték áll-e rendelkezésre ahhoz, hogy valakit bűncselekmény elkövetésével vádoljanak meg.

Az ügyészségi dokumentumok szerint tavaly szeptemberben és októberben 48 árvát vittek el a Herszon Regionális Gyermekotthonból, akiket Moszkvába és az oroszok által megszállt Krímbe helyeztek át.

Az árvák nagy részét 2022. október 21-én vitték el a vezető, orosz gyanúsított felügyelete alatt. Az orosz egészségügyi minisztérium fehér színű járműveire pakolták őket, és az oroszok által megszállt Krímbe vitték őket – áll a vádiratban.

Az egy és négy év közötti árvák tartózkodási helye jelenleg is ismeretlen.

Julija Usenko, az ukrán főügyészség gyermekérdekvédelmi osztályának vezetője a Reutersnek azt mondta, a gyerekeket egy egynapos akció keretében, erőszakkal hurcolták el az otthonból. „Nem tudjuk, hogy ezek a gyerekek most hol vannak, milyen körülmények között tartják őket, és mi lesz a sorsuk” – tette hozzá. Elképzelhető, hogy a gyerekeket orosz állampolgárok fogadták illegálisan örökbe, vagy orosz árvaházakba kerültek.

Az ukrán törvények szerint akár 12 év börtönt is kaphatnak a vádlottak, akiknek a nevét nem hozták nyilvánosságra.

Az ICC márciusban adott ki elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin orosz elnök és Marija Lvova-Belova, Oroszország gyermekjogi biztosa ellen. Az ICC vádja szerint az orosz megszállás alatt álló területekről több száz gyereket deportáltak illegálisan árvaházakból és gyermekotthonokból az orosz elnök és gyermekjogi biztos tudtával és közreműködésével. A Kreml tagadta, hogy illegálisan deportáltak volna gyerekeket, és állította, hogy csak a konfliktusövezetekből mentették ki a kiskorúakat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!