A Moszad levadászott egy feltételezett bérgyilkost Iránban

2023. június 30. – 17:32

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli titkosszolgálat, a Moszad azt állítja, hogy egy iráni akció során elfogott egy embert, aki a feltételezések szerint egy bérgyilkoscsoport vezetője volt, írja a BBC. Arra készültek, hogy izraeli állampolgárokat öljenek meg Cipruson.

A Moszad elvétve tesz közzé nyilatkozatot, ezért is figyelemre méltó a mostani eset. Mint írták, a férfi részletes vallomást tett, amelyben beismerte, hogy az akcióra az iráni Forradalmi Gárdától kapták a parancsot. Tájékoztatták a ciprusi hatóságokat, és közreműködésükkel felszámolták az ottani terroristasejtet.

„Példátlanul merész akciót hajtottunk végre Irán területén”, fogalmaznak a közleményben. A Moszad egyik magas rangú tisztségviselője hozzátette, hogy el fognak kapni mindenkit, akik izraeliek és zsidók elleni terrorcselekményekre készülnek bárhol a világon.

Az izraeli hatóságok által közzétett videón az ügy fő gyanúsítottja látható, akit Juszuf Sahábazi Abbászaillu néven azonosítottak, és fárszi nyelven beszél a beépített Moszad-ügynökkel. Azt mondja, hogy Törökország felől belépett a török ellenőrzés alatt álló Észak-Ciprusra, és illegálisan átment a sziget déli részére, ahol meg fog ölni egy meg nem nevezett izraeli üzletembert.

Részlet a videóból – Forrás: Izrael Külügyminisztériuma
Részlet a videóból – Forrás: Izrael Külügyminisztériuma

„Ha megtudom, hol van, megvárom a megfelelő alkalmat, és egy kihalt úton végzek vele” – mondja a felvételen. Nem derül ki egyértelműen, hogy a férfit érte-e valamilyen külső kényszer vagy fenyegetés.

Az akcióra végül nem tudott sort keríteni, csak a célpont felderítéséig jutott, mert a fülébe jutott, hogy vadásznak rá a rendőrök, így visszamenekült Iránba.

A Moszad nem közölt részleteket arról, hogy pontosan mikor és hol fogták el a férfit, és a tervezett ciprusi támadás időpontját is titkolják.

Ahogy azt korábban részletesen bemutattuk, az iráni atomfegyvertől jó okkal tartó Izraelnek nem okoz különösebb nehézséget az Iránba való behatolás, és ott a legváltozatosabb akciók megszervezése és kivitelezése a célzott likvidálásoktól a robbantásos szabotázsakciókig. A Moszad dolgát jelentősen megkönnyíti, hogy az utóbbi években az Iránnal évtizedek óta feszült viszonyban álló Azerbajdzsán előzékenyen szemet huny az izraeli ügynökök mozgása felett. Az árnyékháborút gyakran drónokkal vívják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!