EP-elnök: Senki nem akarja a magyar népet büntetni

2023. június 29. – 12:57

Másolás

Vágólapra másolva

Több lapnak, köztük a Szabad Európának adott interjút Roberta Metsola, az Európai Parlament máltai nemzetiségű elnöke. Metsola az interjúban Ukrajna csatlakozásának folyamatáról, a jövő évi EP-választásokról és arról is beszélt, fontosnak tartja, hogy a magyarok ne érezzék úgy, hogy őket büntetik.

Az Európai Uniónak állnia kell Ukrajnának és Moldovának adott szavát, és amennyiben az Európai Bizottság ősszel megfelelőnek tartja a két tagjelölt erőfeszítéseit, év végéig meg kell hozni a döntést a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről – jelentette ki Metsola.

„Ha az Európai Bizottság pozitív mérleget von októberben Ukrajna teljesítményéről, év végén meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat” – mondta.

Az EP elnöke tavaly áprilisban a nyugat-európai politikusok közül elsőként látogatott el a háború sújtotta Ukrajnába. Metsola továbbra is bízik Ukrajna győzelmében, és úgy tartja, az EU-nak hosszú távon jut majd szerep a megtámadott ország támogatásában.

A politikus azt is felidézte, amikor tavaly áprilisban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ígéretet tett rá, hogy száz napon belül kitöltik a bizottsági kérdőívet, „valamennyien mosolyogtunk, mert túl ambiciózusnak tűnt. Aztán megcsinálták”.

Az EP-elnök hangsúlyozta, egy újabb bővítés előtt az EU-nak feltétlenül újra kell majd gondolnia a működését, például az agrárpolitikát, a jogalkotást és a költségvetést is. „A vitát már a következő hat hónapban meg kell ejteni, amikor a többéves keretköltségvetés célzott felülvizsgálatáról tárgyalunk majd. Mi az EP-ben azon a véleményen vagyunk, hogy ami most az asztalon van, az nem lesz működőképes egy 32 tagú Európai Unióban”– szögezte le.

Magyarország 2024 második felében lenne az EU soros elnöke. Június elején az EP megszavazott egy nyilatkozatot, amelyben megkérdőjelezi, hogy Magyarország képes hitelesen ellátni az EU Tanácsának elnökségét. Ennek kapcsán Metsola azt mondta, az EP álláspontja az ő álláspontja is, azt viszont szerinte fontos hangsúlyozni, hogy miközben több eljárás folyik Magyarországgal szemben, senki sem akarja a lakosságot büntetni.

„Időről időre megfeledkezünk erről. A jövő évi európai választásokon nem szeretném azt az üzenetet küldeni, hogy bármilyen formában is a magyar népet büntetjük” – szögezte le.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!