Zelenszkij kiárusítja az országot, mondta az EP baloldali ír képviselője

2023. június 26. – 08:20

Másolás

Vágólapra másolva

„Ezért áldozza fel magát az ukrán munkásosztály?” – tette fel a kérdést az Európai Parlamentben a baloldali frakció ír képviselője. Mick Wallace vasárnap tette ki a Twitterre felszólalását, amelyben arról beszélt, hogy Volodimir Zelenszkij a háborút kihasználva csak az elnöki hatalom koncentrációján dolgozik, és azon, hogy nyugati érdekek szerint kiárusítsa az ország termőföldjét, amelyből hárommillió hektárt már ki is árusított nyugati cégeknek. A forrást a vásárlásokhoz az IMF, a Világbank és az EBRD adta a képviselő szerint.

Wallace az Independents 4 Change (Függetlenek a változásért) párt tagja, az EP-ben az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal pártcsalád tagja, amely kommunista és szocialista pártokat tömörít. A szövetségnek 37 tagja van a 705 fős parlamentben. A pártcsalád tagja – EP-mandátum nélkül – a Magyarországi Munkáspárt 2006 – Európai Baloldal is, amely a Thürmer Gyula-féle Munkáspártból kiszakadva jött létre.

Az ír képviselő Oroszország említése nélkül az Ukrajnát ért háborús csapásokról, megsemmisült városokról beszélt, majd rátért a városok körüli földekre, amelyeket elloptak az oligarchák. A lopás 2014 után gyorsult fel, a nyugatbarát kormány szélesre tárta az ajtót a nyugati cégek érdekei előtt – mondta a 68 éves politikus.

Ukrajnában húsz éven át moratórium volt érvényben a termőföldek eladására, belföldi tulajdonosváltás sem volt lehetséges. 2021 nyarán oldották fel a moratóriumot, így a '90-es években kolhoz- és tsz-alkalmazottak között kiosztott földek értékesíthetők lettek. A jelenleg is állami tulajdonban lévő termőföldek továbbra sem privatizálhatók.

A háború az értékesítés folyamatát megakasztotta, és az elaknásítás a háború valamikor vége után még évekig veszélyt jelenthet, főként Ukrajna keleti részén.

Közvetlenül külföldiek azonban továbbra sem birtokolhatnak termőföldet. 2024-ig a felső határ 100 hektár, 2024 után 10 ezer hektár lehetne egy kézben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!