Szijjártó: Európa katasztrófához közelít

2023. június 26. – 11:32

Másolás

Vágólapra másolva

„Európa egyre közelebb sodródik a katasztrófához – minden értelemben, sajnos. Most még meg lehetne előzni a még nagyobb bajt és meg lehetne menteni sok ezer életet, de ehhez ki kellene törni a háborús pszichózisból” – írta Szijjártó Péter a Facebook-oldalán. A posztot az orosz Ria Novosztyi is szemlézte, azzal a címmel, hogy „Európa katasztrófához közeledik a háborús pszichózis miatt, közölte a magyar külügyminiszter”.

Szijjártó közölte, „nincsenek illúziói” azzal kapcsolatban, hogy a hétfői luxembourgi EU-s külügyminiszteri tanácson ez megtörténhet. Posztjában Szijjártó a halálos háború folytatódásáért tehát a Nyugatot teszi felelőssé, éppúgy, ahogyan azt a Kreml teszi.

A külügyi és külgazdasági miniszter posztját taglaló orosz hírügynökségi írás részletesen leírta, hogy a magyar kormány következetesen ellenzi az Oroszországból érkező energiahordozókat érintő szankciókat, és törvényben tiltotta meg, hogy területén át fegyver juthasson Ukrajnába, mert a szállítmány Kárpátalján keresztül haladva legitim célpont lenne a térségben, ahol magyarok is élnek.

Az írás kiemelte, hogy a magyar kormány régóta támogatja a tűzszüneti tárgyalásokat, ám ezt Kijev elutasítja, noha az orosz fél is a tárgyalások mellett van – hangoztatta a Ria Novosztyi.

Arról, hogy Oroszország már területeket csatolt Ukrajnából magához – Donyeck és Luhanszk oroszbarát szeparatista köztársaságokat, Herszon és Zaporizzsja megyéket – a gyakorlatban azok megszállt részeit –, a jelentés nem tett említést.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!