Prigozsin lázadása után a védelmi miniszter terepszemlét tartott, mintha mi sem történt volna

2023. június 26. – 09:03

Másolás

Vágólapra másolva

Először jelent meg nyilvános felvétel Szergej Sojgu védelmi miniszterről azután, hogy az ő felelősségre vonását követelő Jevgenyij Prigozsin fellázadt az irányítása alatt álló Wagner zsoldossereggel együtt.

Sojgu a beszámoló alapján a „rendkívüli katonai művelet” zónájában tekintette meg a nyugati hadseregcsoportot. (Az orosz terminológiában ez az Ukrajna ellen folytatott háborút jelenti, miután háborúnak nevezni tilos.)

Sojgu megtekintő művelete jelzés akart lenni arra, hogy ellenőrzése alatt tartja a folyamatokat. A bejátszás nem tett említést Prigozsinról és a zsoldosseregről, amelynek hadseregbe való betagozódását a védelmi minisztérium szerződésekkel valósítaná meg. Prigozsin – tartva önállósága elvesztésétől – ezt ellenezte, de a lázadása után, ez vélhetően megvalósul. Az egynapos lázadásról itt olvashatja cikkünket.

A Moszkvába vonulással fenyegetőző, Voronyezsig könnyedén el is jutó Prigozsint szombaton még fegyveres lázadással vádolták meg, az elnök egy rövid televíziós beszédében árulónak nevezte a felkelés szítóit – nem nevezve meg Prigozsint, aki korábbi éttermi vállalkozásai és állami megbízásai nyomán „Putyin séfjeként” volt ismert –, a nap végére azonban megszüntették az eljárást a hadúr ellen, ő pedig visszavonta csapatait, majd a hírek szerint Belaruszba távozhatott. Pontos tartózkodási helye azonban jelenleg sem ismert.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!