Prigozsin beszélt volna szombaton Putyinnal, de az elnök nem volt a helyén?

2023. június 26. – 10:17

Másolás

Vágólapra másolva

A ma már Lettországból működő Meduza információi szerint a Wagner zsoldossereg alapítója már az általa szervezett lázadás napján beszélt volna az orosz elnökkel, de Vlagyimir Putyin nem volt a helyén. Hivatalosan az elnök a Kremlben volt, bár azt tudni, hogy szombaton – amikor Jevgenyij Prigozsin csapataival Moszkva felé indult, hogy felelősségre vonja az orosz védelmi minisztert – az elnök repülőgépe elhagyta Moszkvát.

Az is tény, hogy Putyin a szombat reggeli televíziós beszéde után – amelyben nem nevezte meg Prigozsint, de árulónak minősítette a lázadás szítóit – nem vett részt a tárgyalásokon, helyette az egynapos lázadást a belarusz elnök bonyolította le. Eszerint Alekszandr Lukasenko beszélte rá Prigozsint, hogy vonja vissza csapatait, ő maga pedig utazzon Minszkbe. A történteket azóta sem a védelmi miniszter, sem Putyin nem kommentálta, de Lukasenko tárgyalásokba való bevonását elismerte az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov.

Az, hogy Lukasenko békítő szerepben jelenhetett meg, növelheti mozgásterét Moszkvával szemben, Putyinnak azonban presztízsveszteséget jelent. Igaz, el akarhatta kerülni, hogy Prigozsin egyenrangú félként tárgyalhasson vele, ami szintén presztízsveszteséget jelentett volna.

Az elnöknek azonban intő jel, hogy ha nem is álltak a hadseregtől, rendőrségtől a lázadás mellé, a megyei vezetés és a haderő semmilyen ága több száz kilométeren át nem gördített akadályt Prigozsin embereinek vonulása elé.

Az éttermi vállalkozásai, majd állami megbízásai révén a Kreml séfjeként elhíresült, a lázadásig, hadúrrá emelkedett Prigozsinnak azonban Lukasenko mellett voltak orosz részről is magas rangú tárgyalópartnerei, többek között a védelmi miniszter helyettese.

Vele, Junusz-Bek Jevkurovval személyesen is találkozott Prigozsin szombaton a Wagner erői által elfoglalt Rosztov-na-Donuban.

A tárgyalások nem vezettek eredményre, így a zsoldosok közeledtek Moszkvához. A Meduza forrásai szerint Putyinnak jóval nehezebb lesz a lázadás után fenntartania a hatalmi struktúrát, így hiába tette partvonalon kívülre Prigozsint, valójában súlyos veszteséget szenvedett el.

Prigozsin hollétéről biztosat nem tudni, a bejelentések alapján Minszkben kell lennie.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!