Zelenszkij szerint Putyin hatalma meggyengült, Macron az orosz hadsereg törékenységéről beszélt

2023. június 25. – 22:43

Másolás

Vágólapra másolva

Telefonon egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel Volodimir Zelenszkij, írja a Sky News. Az ukrán elnök főleg a szombati oroszországi eseményekről beszélt, ami szerinte megmutatta, hogy mennyire törékeny Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalma.

A Wagner-csoport menetelése Moszkvába ugyan nem érte el a célját, de Zelenszkij szerint az orosz rendszer leleplezett gyengeségére a nemzetközi közösségnek is reagálnia kell nyomásgyakorlással, hogy az orosz csapatok elhagyják Ukrajnát. Az ukrán elnök emellett Bidennel beszélt a védelmi együttműködés kiterjesztéséről is, különös tekintettel a nagy hatótávolságú fegyverekre.

Zelenszkijhez hasonlóan fogalmazott Emmanuel Macron francia elnök is a szombati eseményekkel kapcsolatban: a Provence című napilapnak úgy nyilatkozott, hogy a Prigozsin-féle fegyveres lázadás megmutatta az orosz hadsereg törékenységét. Ez pedig szerinte indokolja azt is, miért támogatják széleskörűen fegyverekkel Ukrajnát.

Macron azt mondta, Franciaország fő partnereivel együtt „óráról órára követték az eseményeket”, ami szerinte továbbra is alakulóban van, de mutatja azt, hogy az orosz tábor mennyire töredezett belülről.

„Ezek az események nagyon is éberré kell tegyenek bennünket, és teljes mértékben indokolja azt a támogatást is, amelyet az ukránok ellenállásához nyújtunk”

– mondta az interjúban Emmanuel Macron.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!