Litván elnök: Ha Prigozsin Belaruszban marad, akkor a NATO-nak meg kell erősítenie a keleti szárnyát

2023. június 25. – 19:33

Másolás

Vágólapra másolva

Gitanas Nauseda litván elnök arra figyelmeztetett, hogy a NATO-nak meg kell erősítenie a keleti szárnyát, ha Belarusz lesz Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezető új otthona – írja a Guardian.

„Ha Prigozsin vagy a Wagner-csoport egy része tisztázatlan tervekkel és tisztázatlan szándékokkal Belaruszban köt ki, az csak azt jelenti, hogy tovább kell erősítenünk keleti határaink biztonságát” – mondta Nauseda a zsoldoscsoport lázadási kísérletéről tartott állambiztonsági tanácsi ülést követően.

„Itt nemcsak Litvániáról beszélek, hanem kétségtelenül az egész NATO-ról” – folytatta. Nauseda arról is beszélt, hogy a litván hírszerzés törekedni fog a belarusz politikai és biztonsági helyzetének vizsgálatára.

„A király meztelen” – jelentette ki Nauseda, hozzátéve, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek további kihívásokkal kell majd szembenéznie.

Litvánia a jövő hónapban tartja a NATO-csúcstalálkozót. A kormány szerint a találkozó általános biztonsági tervén nem változtatnak az egynapos Prigozsin-féle lázadás kirobbanása miatt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!