Az FSZB állítása szerint radioaktív anyagot akart kicsempészni Oroszországból egy ukránbarát csoport

2023. június 23. – 09:56

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) bejelentette, hogy őrizetbe vettek öt személyt, akik állításuk szerint egy kilogrammnyi radioaktív cézium-137 izotópot akartak külföldre csempészni, amelyet a „különleges hadművelet” során orosz nukleáris csapás színlelésére és Moszkva lejáratására használtak volna fel

Az FSZB szerint az öt gyanúsított egy olyan szervezett bűnözői csoport tagja, amelynek tevékenységét egy ukrán állampolgár koordinálta. A FSZB közleménye szerint a csoport egy meg nem nevezett külföldi megrendelő érdekében előkészületeket tett arra, hogy 3,5 millió dollárért egy kilogramm cézium-137 izotópot szerezzen be. Az FSZB azt állította, hogy a letartóztatott gyanúsítottak beismerő vallomást tettek, ellenük radioaktív anyagok illegális birtoklása és kicsempészésére való előkészítése címén indult eljárás.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség beszámolója szerint a cézium-137 radioizotópot a gamma-defektoszkópiában, ellenőrző és mérőberendezésekben, élelmiszerek és gyógyszerek sugárfertőtlenítésére, rosszindulatú daganatok sugárterápiájára használják. Ugyanakkor az egyik leggyakoribb hasadási termékként képződik atomreaktorokban az urán-235 és más hasadó izotópok maghasadása során, szakértők szerint „piszkos bomba” megtöltésére is használható.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!