Megtalálták a Horvátországban lezuhant honvédségi helikopter legénységének harmadik tagját

2023. június 22. – 16:35

Megtalálták a Horvátországban lezuhant honvédségi helikopter legénységének harmadik tagját
A baleset helyszíne – Fotó: Mario Strmotic / HINA/ MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Megtalálták a Horvátországban lezuhant honvédségi helikopter legénységének harmadik tagját, írja az MTI a Honvédelmi Minisztérium közleményére hivatkozva. A harmadik katona holttestét a roncsok alatt találták meg, két társát már szerdán, a baleset napján. Az Airbus H145 típusú helikopter gyakorlatozás közben zuhant le a Čikola kanyonban, Šibeniktől nem messze.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a baleset miatt összehívott szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Magyar Honvédség 86. Kiss József Helikopterdandár helikoptere zuhant le Horvátországban. A lezuhant helikopter fedélzetén „részben az adott gyakorlattípusban nagy tapasztalatú, részben az erre vonatkozó kiképzés alatt álló katonák” tartózkodtak. A magyar katonák évek óta rendszeresen részt vettek azon a gyakorlaton, amely során a baleset történt.

A baleset okait és körülményeit a horvát és a magyar hatóságok közösen vizsgálják. A területen talált roncsokat és minden fellelhető darabot összegyűjtenek, majd Magyarországra szállítják további elemzésre. A magyar katona földi maradványait – a korábban megtalált két társáéhoz hasonlóan – Splitbe szállítják.

A helyszínen van Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke is, aki találkozott a helyszínen lévő katonákkal. A minisztérium közlése szerint a kiképzésen részt vevő teljes állomány hazatér a napokban.

Böröndi Gábor azt mondta, hogy a baleset helyszíne rendkívül nehéz terep, ami mind a kutatás-mentés, mind a vizsgálatok folyamatát jelentősen megnehezíti. A teljes körű vizsgálat ezért – a fizikai kitettség okán is – várhatóan hosszabb időt vesz majd igénybe – tette hozzá. Éppen ezért egyelőre nem lehet a sajtóban megjelent találgatásokat megerősíteni, az eset körülményeit a helyszínen dolgozó horvát–magyar szakértő bizottság fogja megállapítani, tette hozzá.

A horvát sajtó szerint a helikopter egy drótkötélpálya miatt zuhanhatott le, de ezt a értesülést hivatalosan még egyik oldalról sem erősítették meg. A horvát hatóságok szerint volt egy drótkötélpálya a lezuhant magyar honvédségi helikopter útvonalán, de szerepelt a térképen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!