Évek óta rendszeresen vettek részt magyar katonai helikopterek azon a gyakorlaton, amelyen szerdán lezuhant az Airbus H145-ös

2023. június 21. – 16:50

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Honvédség 86. Kiss József Helikopterdandár helikoptere zuhant le Horvátországban, mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a szerdai helikopter-baleset miatt összehívott sajtótájékoztatón. A balesetben ketten vesztették életüket, harmadik társukat jelenleg is keresik a miniszter szerint.

A sajtótájékoztató mindössze pár percig tartott, ez alatt Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, hogy egy évek óta rendszeresen megtartott kiképzésen vettek részt a szerencsétlenül járt katonák. A lezuhant helikopter fedélzetén „részben az adott gyakorlattípusban nagy tapasztalatú, részben az erre vonatkozó kiképzés alatt álló katonák” tartózkodtak. A miniszter nem erősítette meg azt a feltételezést, miszerint a gép azért zuhant le, mert beleakadt egy drótkötélbe, miközben a kanyonrepülést gyakorolta.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondása szerint magyar szakértők is vizsgálják majd a baleset körülményeit, és a helyszínre tart dr. Böröndi Gábor altábornagy is. A honvédelmi miniszter egy horvát-magyar vizsgálóbizottság közös ülésén vesz részt hamarosan, este várhatóan újabb részleteket közöl majd a balesetről a minisztérium.

Ketten vesztették életüket abban a Horvátország középső részén, a Čikola kanyonban történt helikopter-balesetben, amelyben szerdán eddig tisztázatlan körülmények közt lezuhant a Magyar Légierő Airbus H145 típusú helikoptere. Ebből a típusból összesen húsz darabot vásárolt Magyarország és a balesetben érintett helikoptert tavaly állították hadrendbe.

A Honvédelmi Minisztérium előzetesen kiadott közleményében arról írt, hogy a szerencsétlenül járt gép fedélzetén hárman utaztak és egy másik, ugyanilyen típusú helikopterrel azonos időben tartózkodott a levegőben, mielőtt megtörtént a szerencsétlenség.

A tárca azt is közölte, hogy a horvát légierő két gépe kezdte meg a keresést, majd megtalálták a magyar Airbus roncsait és két holttestet. A harmadik utast kora délután még keresték, a szolgálatteljesítés közben elhunyt katonák családtagjait pedig értesítették a történtekről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!