Európa legnagyobb napilapját 2024-től már mesterséges intelligenciával állítják össze

2023. június 22. – 15:09

Európa legnagyobb napilapját 2024-től már mesterséges intelligenciával állítják össze
A nyomtatott Bild berlini és vasárnapi kiadása – Fotó: Monika Skolimowska / dpa Picture-Alliance via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Bild Európa legnagyobb példányszámban megjelenő napilapja, az Axel Springer német médiakonszern állócsillaga, és nem mellesleg az a bulvárlap, ami modelljéül szolgált a kontinens hasonszőrű sajtótermékeinek – legyen szó a címlapon mutogatott félmeztelen lányokról vagy a vérre menően populista szalagcímekről.

Fénykorában, a nyolcvanas években több mint ötmillió példányt adtak el a Bildből naponta, de még 2010-ben is 3,5 milliónál járt a példányszám. Mostanra azonban már csak épphogy 1 millió felett jár a nyomtatott Bild cirkulációja – de nem kell félteni a kiadót a csődtől, hiszen a legutóbbi nyilvános számok szerint 650 ezer előfizetővel ők vezetik az online újságok rangsorát is.

Ezzel tisztában van az Axel Springer is, a cég pedig most stratégiaváltásról döntött: 2024 elejéig úgy alakítják át az újság működését, hogy a szerkesztőség elsősorban az online felületekre dolgozik, a nyomtatott kiadás pedig ugyan megmarad, de csak kvázi melléktermékként.

A nyomtatott lap összeállítását ugyanis a tervek szerint a mesterséges intelligenciára bíznák.

Vagyis emberi kéz helyett egy szoftver fogja összepakolni a (netre már korábban felkerült) cikkeket az újságba.

Ezzel együtt radikálisan csökkentik a regionális kiadások és szerkesztőségek számát, ahogyan a szerkesztőségen belüli kisegítő munkatársak létszámát is. A DWDL német szakportál információi szerint nagyjából 200 embert bocsáthatnak a laptól, ahol nagyjából 1000 embert foglalkoztattak eddig.

Az Axel Springer a hétfői bejelentéskor hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligencia nem az újságírók munkáját veszi el, sőt: több területen bővítenék a szerkesztőséget, különösen a hangos és videós tartalmak terén.

„A mesterséges intelligencia segít eljuttatni az olvasókhoz történeteinket videós és podcast-formában is – megvágja, leszövegezi, megszerkeszti az anyagainkat. És segíti a riporterek munkáját, akik kintről hozzák nekünk a történeteiket”

– írta belsős köremailjében a kiadó. Persze nemcsak a munkafolyamatok miatt vetik be az új technológiát: a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint az Axel Springer három éven belül 100 millió eurót spórolna meg ezekkel a lépésekkel, a pénzt pedig feltehetően amerikai terjeszkedésre fordítanák.

A DJV német újságíró-szakszervezet mindenesetre tiltakozik a döntés ellen, a nemzetközi sajtóban több helyen pedig már úgy hivatkoztak a bejelentésre, miszerint a riporterek munkáját is MI-vel váltanák ki. Ezt csütörtökön meg is cáfolta az Axel Springer, hangsúlyozva, hogy „akármikor besegít a mesterséges intelligencia, az eredményt mindig egy újságírónak kell ellenőriznie és újra-ellenőriznie”.

Arról, hogy a mesterséges intelligencia milyen változásokat hozhat úgy általában a munkafolyamatokba, ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!