Tízezrek követhetik Silvio Berlusconi temetését a milánói dómnál

2023. június 14. – 05:35

Tízezrek követhetik Silvio Berlusconi temetését a milánói dómnál
Virágok és emléktárgyak Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök házánál, a Villa San Martino előtt, az olaszországi Arcoréban, Milánó közelében 2023. június 13-án – Fotó: Yara Nardi / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint kétezer politikai vezetőt várnak Silvio Berlusconi szerdai temetési szertartására a milánói székesegyházba, amit rendkívüli biztonsági készültség mellett szerveznek az MTI tudósítása szerint.

A volt olasz kormányfő ravatalát kedd este zárták le a Milánó közeli Arcoréban, ahol Giorgia Meloni miniszterelnök, Matteo Salvini, a Liga vezetője és Ignazio La Russa, a szenátus elnöke is lerótta a kegyeletét. Mindeközben Arcoréban a Berlusconi lakhelyeként ismert Villa San Martino előtti utat virágokkal borították be a hétfőn elhunyt politikus tisztelői.

A milánói dómban szerda délután háromkor kezdődő szertartás előtt Silvio Berlusconi koporsóját egy rövid időre kiállítják a székesegyház főbejáratánál, majd a főoltárnál helyezik el. Az állami temetést kísérő szertartást Mario Enrico Delpini milánói érsek vezeti, de a volt olasz miniszterelnököt a családja, rokonai, barátai, munkatársai és pártja, a Forza Italia (FI – Hajrá, Olaszország!) politikai közössége is búcsúztatja.

A milánói dómban legfeljebb 2300-an tudnak helyet foglalni. Ott lesz a korábbi Berlusconi-kormányok több minisztere, valamint a jelenlegi kormány közel negyven tagja. Az olasz állami delegációt Sergio Matterella államfő vezeti, de jelen lesz Giorgia Meloni és a két miniszterelnök-helyettes Antonio Tajani, az FI alelnöke és Matteo Salvini.

Az Európai Bizottságot Paolo Gentiloni korábbi kormányfő, uniós gazdasági biztos képviseli, míg az Európai Néppárt delegációját a frakció elnöke, Manfred Weber vezeti. Jelen lesz Mario Draghi volt kormányfő, az Európai Központi Bank egykori elnöke, valamint a 81 éves Umberto Bossi, az Északi Liga egykori vezetője, Berlusconi volt politikai szövetségese. A szertartáson ott lesznek az olasz ellenzéki pártok és parlamenti frakciók vezetői, az FI polgármesterei, a Milan és a Monza labdarúgócsapatának küldöttségei, az olasz vállalkozói, kulturális, sport- és közélet képviselői.

Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz Silvio Berlusconi búcsúztatásán

– erősítette meg az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Milánóba érkezik továbbá az iraki elnök, Abdul Latif Rashid, Tamím bin Hamad ál-Száni katari emír és több mint ötven ország külügyminisztere vagy nagykövete.

A dóm előtti téren húszezer embert tudnak befogadni, akiket a kora délutáni óráktól biztonsági kapukon keresztül engednek be. Két kivetítőn követhetik a szertartást, melyet az olasz közmédia és a Berlusconi-féle televíziós csatornák élő adásban közvetítenek. Hasonló számú tömeget várnak a dóm körüli utcákban is a szervezők.

Milánónak huszonnégy órája volt a magas rangú delegációk érkezése és a szertartás előkészítésére. A város központjában hétfő óta biztonsági tesztelés zajlik a prefektúra, az idegenrendészet, valamint a titkosszolgálat és a terrorizmusellenes nyomozóigazgatóság egységeinek együttműködésével. Szerda reggeltől kiemelt készültség lépett életbe a városba bevezető utakon, a vasútállomásokon és repülőtereken. A dóm téri metróállomást délelőtt tíz órától lezárják.

Silvio Berlusconi hétfőn, 86 éves korában halt meg Milánóban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!