Félárbócra eresztett zászlók, nemzeti gyásznap, szigorú biztonsági intézkedések – Berlusconi búcsúztatására készül Olaszország

2023. június 13. – 09:39

Másolás

Vágólapra másolva

A közintézményeken félárbócra eresztették a nemzeti zászlókat, a parlament üléseit csütörtökig elhalasztották, a kormány is felfüggesztette munkáját. Olaszország korábbi miniszterelnöke, Silvio Berlusconi hétfőn, 86 éves korában hunyt el Milánóban, az ország azóta a búcsúztatására készül – írja az MTI.

Berlusconi ravatalát a kedd délelőtti órákban nyitják meg a politikus lakhelyeként és főhadiszállásaként ismert Villa San Martinóban, a Milánóhoz közeli Arcoréban. A család akarata szerint a ravatalnál csak a rokonok, valamint Silvio Berlusconi legközelebbi munkatársai, politikai szövetségesei és barátai róhatják le kegyeletüket.

A 17 ezres kisvárost viszont ennek ellenére is megszállták a tömegek. A városba főleg a Berlusconi által alapított Hajrá, Olaszország! szimpatizánsai látogatnak el, a Villa San Martino előtt hagyott virágcsokrok mellé ragasztott üzenetek legtöbbjén a Ciao Silvio és Grazie Silvio (köszönjük, Silvio) felirat olvasható. A Ciao papa (szia, apa) és a Grazie Silvio felirat forog folyamatosan hétfő óta a Mediaset televíziótársaság milánói antennatornyán is.

Eredetileg a Mediaset stúdióiban tartották volna a nyilvános ravatalozást is, ezt viszont a milánói hatóságok közbiztonsági okokból nem engedélyezték.

Virágcsokrok és üzenetek a volt olasz miniszterelnök Arcoréban található rezidenciája, a Villa San Martino előtt 2023. június 12-én – Fotó: Stringer / Anadolu Agency / AFP
Virágcsokrok és üzenetek a volt olasz miniszterelnök Arcoréban található rezidenciája, a Villa San Martino előtt 2023. június 12-én – Fotó: Stringer / Anadolu Agency / AFP

Hasonló aggodalmak kísérik a szerdai temetési szertartást is, amit Milánóban tartanak majd.

A város székesegyházába csak kétezer meghívott fér be, a tervek szerint a szertartást a dóm előtti kivetítőkön és a város több pontján is közvetíteni fogják. Emellett az olasz közmédia és a Mediaset is élőben közvetíti majd a temetést. A cél, hogy elkerüljék, hogy az egész országból több tízezren induljanak el a város irányába. A hatóságok így is ötvenezer embert várnak Milánó központjába.

Szerdára nemzeti gyászt hirdettek. Az állami temetésen az olasz politikai élet delegációját Sergio Mattarella államfő vezeti. A szertartást Matteo Delpini milánói érsek mutatja be.

Vitathatatlan főszereplő

Silvio Berlusconi volt a második világháború utáni Olaszország leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke, összesen három alkalommal, négy cikluson át viselte a kormányfői tisztséget.

A médiamágnásból lett jobboldali politikus neve egybeforrt az életét végigkísérő botrányokkal, megosztó személyisége és autoriter hajlamai ellenére is sikeres pályafutása pedig az Európát később beterítő populista hullám előjelének is volt tekinthető.

Berlusconi ellen több mint nyolcvan bírósági eljárás indult, jogerősen 2013-ban adócsalásért ítélték el, amiért tíz hónapos közmunkát szabtak ki rá egy idősek otthonában.

Halála után Vlagyimir Putyin orosz elnök azt írta: „Berlusconi az orosz nép nagy barátja volt.” Orbán Viktor a Twitteren emlékezett meg róla, közös fotójuk mellé azt írta: „Elment a nagy harcos.”

Az olasz katolikus püspöki kar napilapja, a L'Avvenire kedd reggeli vezércikkében azt írta, Berlusconi „lehetetlen örökséget” hagy hátra, nehéz lesz utódját megtalálni.

Giulio Tremonti, a Berlusconi-kormányok egykori pénzügyminisztere a Corriere della Serának úgy nyilatkozott, a vállalkozó, majd politikus Berlusconi „mindent megváltoztatott a televíziózástól kezdve az olasz gazdaság egészéig”.

„Berlusconival megváltoztattuk az olaszországi labdarúgást” – nyilatkozta Arrigo Sacchi, az AC Milan egykori edzője, akit Berlusconi a nyolcvanas évek végén hívott a csapat élére.

A Hajrá, Olaszország! (FI) egyik alapítója, Giuliano Urbani a La Repubblicának hangsúlyozta, hogy a párt élén Giorgia Meloni jelenlegi kormányfőt látja utódként, mivel az FI szavazóihoz az Olasz Testvérek (FdI) politikája áll a legközelebb. Berlusconi neve a Hajrá, Olaszország! logóján marad – mondta Antonio Tajani, az FI alelnöke.

Közleményben búcsúzott Silvio Berlusconitól az olasz bírák és ügyészek szövetsége (ANM), melyben azt írták, „vitathatatlan főszereplője volt az ország politikai élete hosszú és jelentős korszakában”.

Kritikusan fogalmazott az Öt Csillag Mozgalomhoz közeli Il Fatto Quotidiano, mely szerint a harminc évig tartó Berlusconi-korszak semmit nem hagyott az országra.

Az IlSole24Ore gazdasági napilap a Berlusconi-birodalom sorsát találgatta, a lap szerint több külföldi vevő is érdeklődik a vállalatok iránt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!