Orbán Viktor támogatásáról biztosította Donald Trumpot

2023. június 10. – 01:56

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor támogatásáról biztosította Donald Trumpot, akit azzal vádolnak, hogy törvényt szegett, amikor titkos iratokat vitt haza a Fehér Házból, majd pedig akadályozta az igazságügyi minisztériumot és az FBI-t ezek visszaszerzésében.

A magyar miniszterelnök a jobboldali Newsmax cikkét osztotta meg a Twitteren a Trump elleni vádemelésről, és üzent is a republikánus exelnöknek. Azt írta, hogy Trump egy „nemes harcot vív”.

„Soha ne adja fel!”

– biztatta a volt elnököt bejegyzésében Orbán.

Az amerikai ügyészek pénteken 37 vádpontos vádiratot hoztak nyilvánosságra Donald Trump ellen. Azzal vádolják a volt elnököt, hogy 2021-ben, a Fehér Házból való távozása után az ország legérzékenyebb biztonsági titkait tette ki nagy kockázatnak.

A vádirat szerint Trump rosszul kezelte a titkos amerikai atomprogramról és egy esetleges támadás esetén a belföldi sebezhetőségről szóló információkat tartalmazó minősített dokumentumokat. Az is felmerült, hogy Trump hazudott a dokumentumokat visszaszerezni próbáló kormánytisztviselőknek. Ha a volt amerikai elnököt elítélik, akár 20 év börtönbüntetést is kaphat.

A Trump elleni szövetségi vádemelésről itt olvashatnak bővebben.

Bő két hónapon belül ez már a második alkalom, hogy vádat emelnek Trump ellen, ami azért nagy szó, mert az amerikai történelem során korábban egy exelnök ellen sem emeltek vádat, nemhogy két alkalommal.

Áprilisban a manhattani kerületi ügyész emelt vádat a politikus ellen, aki ügyvédjén keresztül 130 ezer dollár kenőpénzt fizetett egy pornósztárnak 2016-ban, hogy hallgasson az afférjukról. Ezt követően pedig a vádak szerint üzleti dokumentumokat hamisított annak érdekében, hogy eltitkolja afférját az amerikai választók elől a 2016-os elnökválasztási kampány hajrájában. Az ügyről bővebben itt írtunk.

Orbán akkor is kiállt Trump mellett. Áprilisi Twitter-bejegyzésében azt üzente: „Folytassa a harcot, Elnök Úr! Mi Önnel vagyunk.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!