37 pontban vádolják Donald Trumpot, aki az USA legérzékenyebb biztonsági titkait sodorhatta veszélybe

2023. június 9. – 22:19

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai ügyészek pénteken 37 vádpontos vádiratot hoztak nyilvánosságra Donald Trump ellen. Azzal vádolják a volt elnököt, hogy 2021-ben, a Fehér Házból való távozása után az ország legérzékenyebb biztonsági titkait tette ki nagy kockázatnak.

A vádirat szerint Trump rosszul kezelte a titkos amerikai atomprogramról és egy esetleges támadás esetén a belföldi sebezhetőségről szóló információkat tartalmazó minősített dokumentumokat.

Az is felmerült, hogy Trump hazudott a dokumentumokat visszaszerezni próbáló kormánytisztviselőknek. Néhány dokumentumot egy vécé közelében tárolt, és a floridai Mar-a-Lago üdülőhelyen lévő ingatlanába is átvitt iratokat, hogy ne találják meg azokat.

„Nem lenne jobb, ha azt mondanánk nekik, hogy nincs itt semmi?” – mondta Trump az egyik ügyvédjének a 49 oldalas vádirat szerint.

Trump mellett egy korábbi jogi segítője, Walt Nauta is vádlott lett, két ügyvédje pedig kilépett az ügyből. Ha a volt amerikai elnököt elítélik, akár 20 év börtönbüntetést is kaphat, ez az igazságszolgáltatás akadályozásáért járó maximálisan kiszabható büntetés.

Jack Smith amerikai különleges ügyész, aki a vádat vezeti, azt mondta: „A nemzetvédelmi információkat védő törvényeink kulcsfontosságúak az Egyesült Államok biztonsága szempontjából, és ezeket be kell tartatni.”

Ahogy korábban is írtuk, Donald Trump ártatlannak érzi magát, és a mostani elnökre, Joe Bidenre mutogat, aki ellen szintén eljárás folyik egy hasonló ügyben. A 2024-es republikánus elnökjelöltségért küzdő politikus egy négyperces videót is közzétett, melyben a választásba való beavatkozásnak és boszorkányüldözésnek nevezte a vádemelést.

(via Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!