Újabb Everest-botrány: majdnem meghalt egy kínai hegymászó, de nem volt hajlandó kifizetni az őt félholtan lecipelő serpát

2023. június 8. – 19:51

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán írtunk arról a sokakat megbotránkoztató esetről, amiben egy hegymászó nagyon nem akarta megköszönni Gelje serpának, hogy a hátán cipelve mentette meg az életét. Nem kellett sokat várni, és újra egy hasonló eset látott napvilágot, ahogy szokták mondani.

A hongkongi székhelyű South China Morning Post írt arról, hogy egy kínai nő, aki majdnem meghalt a Mount Everest megmászása közben, nem volt hajlandó kifizetni az életét megmentő serpának a 10 ezer dolláros (kb. 3,4 millió forint) mentési díjat.

Végül két másik kínai hegymászó, akik segítettek megmenteni a 8500 méteres magasságban eszméletlenül talált nőt, fizette ki az összeget.

A közép-kínai Hunan tartományból származó, Liu vezetéknevű, 50 éves nőt egy, az esetről írt beszámolóban nem azonosított nevű serpa találta eszméletlenül a Mount Everest csúcsának közelében, amikor május 18-án este a csúcs felé kísérte a megbízóját, egy kínai férfit. A területet, ahol Liut megtalálták, halálzónának nevezik, ott a hőmérséklet akár mínusz 30 Celsius-fokig és az alá is süllyedhet, illetve a rendkívül ritka oxigén miatt akár hallucinációkat okozó agyi ödéma is felléphet. (Később kiderült, a nő sikeresen felmászott a csúcsra, és már úton volt lefelé, amikor problémák léptek fel nála.)

A kínai férfi beleegyezett, hogy mentsék meg Liut, lemondva ezzel arról az álmáról, hogy elérje a csúcsot. A serpa és a kínai férfi kb. 200 métert tudták arrébb cipelni a nőt, amikor a szélsőséges körülmények miatt állóképességük határára értek. Ekkor a kínai hegymászó előrement segítségért, és ekkor találkozott is egy másik kínai mászóval, akinek elmondta, hogy bajban vannak. A másik kínai mászó szintén feladva csúcsrajutási álmait, azonnal segíteni kezdett a kínai nőt cipelő két férfinak.

Az egyik kínai férfi később azt mondta, egyértelműen a serpa volt közöttük a legjobb fizikai állapotban, de hozzátartozik a történethez, hogy kissé vonakodott továbbvinni az eszméletlen nőt, és megkérdezte, hogy valaki ki fogja-e fizetni a munkáját. Ezért azt mondták neki, kap majd 10 ezer dollárt.

Ezután a serpa a hátán cipelte le a nőt, a két férfi mászó pedig a lábait emelték fel időnként, hogy segítsék a véráramlást. Így ereszkedtek le az alaptáborba, ahol a nőt több napig kezelték, mielőtt felépült.

A két kínai mászó, akik segítettek a serpának, hogy az eszméletlen kínai nő lejuthasson, azt állítják, a lecipelt mászó még csak meg sem köszönte nekik a segítséget, ráadásul ki sem akarta fizetni a serpát. Pontosabban azt mondta, ad 4 ezer dollárt. Ez annyira feldühítette az egyik kínai férfit, hogy azt mondta a nőnek, inkább ne adjon egy centet se, majd ő kifizeti a serpát.

A történet nagy hullámokat vetett Kínában. Az embereket elnyomó diktatórikus kommunista párt betiltotta a Google-t, a Gmailt, a YouTube-ot és a Facebookot is – ezeket csak a rendszert kicselezve, pótmegoldásokkal lehet elérni. Az egyik legnagyobb közösségi platform így a Weibo, ahol a hírek szerint több mint 300 millióan látták a fizetni nem akaró Liu történetét, és nagyon sokan elítélően írtak róla.

Azonban a másik két kínai hegymászó, Hszie és Fan arra kérték nyilvánosan az embereket, ne zaklassák Liut. „A megmentése a mi döntésünk volt, a hála kifejezése pedig az övé. Ez két külön dolog – mondta Hszie. – Mi nem vagyunk ő, és nem értjük, mit érzett. Csak mutassunk toleranciát.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!