Kivégzéseket és forradalmat vizionál Prigozsin, aki szerint a győzelem nem az oroszok oldalán áll

2023. június 7. – 13:29

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem a mi oldalunkon áll a győzelem” – vallotta be egy hosszú, két nappal ezelőtt készült interjúban Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoshadsereg vezetője. Az interjút a 444 is szemlézte, a zsoldosvezér pedig minden eddiginél élesebben és kritikusabban fogalmazott az orosz hadi vezetéssel kapcsolatban.

Prigozsin állítása szerint június 2-ára a Wagner kivonult Bahmutból, „mindent tisztáztunk, mindent lepapíroztunk”. Napokkal később azonban visszatértek az ukrán erők a városba, és a Wagner-vezér szerint egyes részeit már vissza is foglalták a megszálló oroszoktól. Sőt, Prigozsin arra számít, hogy Donyecktől északra és délre is támadni fognak az ukrán erők.

„Saját magunkkal harcolunk – ugyanazokban az iskolákban tanultunk, ugyanarról a földről, és nagyjából ugyanazokat a háborúkat vettük át” – folytatta Prigozsin, hangsúlyozva azt, hogy az ukránok is ismerik a gyengeségeiket. Szerinte az orosz hadsereg legnagyobb hibája a menedzsment és az egymás iránti tisztelet hiánya.

„Mit csináljunk? A légierő nem ment meg semmit. Mi mást tudunk tenni? Megnyomjuk az atombombák indítógombját? Soha nem fogjuk azt megnyomni”

– mondta Prigozsin. „Először is, most már kontraproduktív lenne. Hamarabb kellett volna megnyomni azt a gombot, amikor váratlan lett volna, és azt mondták volna: »Ezek az elmebaszott pszichopaták megcsinálták«, ami azért egy pozíció lett volna. Most már ez a pozíció se lenne meg.”

„Komoly veszteségeket fogunk elszenvedni, ebben egészen biztos vagyok. Most már biztosan el fogjuk veszíteni a területeink egy részét, és ebbe beletartoznak az Orosz Föderáció egyes részei is” – mondta Prigozsin, arra utalva, hogy tavaly ősszel Oroszország magához csatolta négy kelet-ukrajnai megye megszállt területeit is. Szerinte ennek semmi értelme nem volt, hiszen így Oroszország nem tudja arcvesztés nélkül feladni ezeket a területeket.

Prigozsin szerint teljes mozgósításra lenne szükség Oroszországban, de csak két-három hónapos kiképzés után lenne érdemes a frontra küldeni az újoncokat – holott az oroszoknak már két hónapjuk sincs. Holott a zsoldosvezér szerint az orosz törvényhozás képviselőinek, a kormányzat tagjainak és „az egész Kremlnek” ott kéne sorakoznia a frontvonalon, hogy egy négyzetmétert se veszítsenek az orosz anyaföldből.

Sőt, szerinte két hónap múlva vagy egy forradalom söpri el a rendszert az elégedetlen civilek tömegei miatt, vagy nyílt színen fogják kivégezni a háború mostani állásáért szerinte felelős két vezetőt, Szergej Sojgu hadügyminisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt.

A videó végén Prigozsin arról magyarázott, hogy a belgorodi események megmutatták: ha bárki elfoglal egy akármilyen kis darabot az eredeti orosz területekből, akkor sokan meg fogják érezni a vér ízét, és Oroszországra támadó lengyelekről és románokról fantáziált. Szerinte erre példa az Oroszországba betörő lengyel légió is, amely nem területeket akar elfoglalni, hanem kiélni a történelmi bosszúját.

Prigozsin korábbi nyilatkozataiban az ukrán hadsereget magasztalta, ami szerinte a háborúnak köszönhetően a világ egyik legjobban felfegyverzett és szervezett serege. Portrénkat a Putyin séfjeként is becézett Prigozsinről itt olvashatja.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!