Néhány tucat hattyút sikerült csak megmenteni a szlovákiai mákföldről

2023. június 6. – 16:05

Másolás

Vágólapra másolva

Alig néhány tucat hattyút sikerült megmenteni a komáromi járásbeli mákültetvényről Szlovákiában – Írja az Újszó.

A védett bütykös hattyúk február végén, március elején vertek tanyát az Izsa és Pat határában lévő ültetvényen. A madarak ahelyett, hogy elrepültek és fészket raktak volna, maradtak a mákföldön, és a friss hajtásokkal táplálkoztak. A hattyúk a máktermés zöldjétől megbetegedtek, a termés teljesen szétmarta, megmérgezte a szervezetüket. Tavasszal még több mint 250 hattyú tartózkodott itt. A legyengült, röpképtelenné vált hattyúk többsége elpusztult, ragadozók és rossz szándékú emberek céltáblájává vált.

„Az elhullott tetemeket kiraktuk a rókáknak, ragadozó madaraknak egy távolabbi helyre” – mondta Jozef Lengyel zoológus. Hozzátette, néhány hattyút emberek támadhattak meg, mert botütések nyomait fedezték fel a véres tollakon. „Ha róka támadta volna meg, az letépi a nyakukat és elszalad a fejjel, de ebben az esetben valaki módszeresen, indulatosan irtott és pusztított” – mondta.

A még életben lévő madarakat a szlovákiai környezetvédelmi hivatal munkatársai és önkéntesek fogták be. A hattyúkat olyan helyre szállítják át, ahol kitisztulhat a szervezetük a toxikus anyagoktól. Jozef Lengyel szerint a most megmentett több mint harminc egyed életképesnek tűnik, és remélhetőleg jót tesz nekik majd az új környezet. Egy ideig még biztosan nem fognak tudni repülni, mert nem lesz hozzá erejük. A súlyosabb állapotban lévő madarak a marcelházi madármentő központba kerülnek, az egészségesebb egyedeket egy vízgyűjtő kanálishoz szállítják át, ahol más táplálékhoz juthatnak.

Pém Bálint telektulajdonos az Újszónak elmondta, hogy 75 hektáron, három óriási parcellán vetettek mákot. Hozzátette, hogy sem letakarni, sem elkeríteni nem tudtak ilyen hatalmas területet, hogy megvédjék azt a madaraktól, vagy más állatoktól. Elmondása szerint a hattyúk már legalább tízezer euró kárt okoztak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!