Új részletek derültek ki a Jeffrey Epstein halála előtti hetek eseményeiről

2023. június 2. – 17:27

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig nem nyilvános dokumentumok kerültek az AP hírügynökséghez a Jeffrey Epstein halála előtti hetek történéseiről. Az AP a büntetés-végrehajtásért felelős szövetségi hivataltól kért ki mintegy négyezer oldalnyi iratot, ebből sok részlet kiderül a börtönben öngyilkosságot elkövetett üzletember viselkedéséről, az őt körülvevő személyzet esetleges mulasztásairól.

A feljegyzések szerint Epstein már hetekkel a halála előtt izgatott volt, nem tudott aludni, „gyávának” nevezte magát, és arra panaszkodott, hogy nehezen alkalmazkodik a rácsok mögötti élethez. A szexkereskedelemért letartóztatott pénzember egy korábbi, sikertelen öngyilkossági kísérlete miatt szigorú felügyelet alatt állt cellájában, mégis sikerült megölnie magát – ez az egyik fő oka annak, hogy a mai napig számos összeesküvés-elmélet övezi az eseményt, többek között fő bűntársa, kerítőnője szerint is meggyilkolták.

Az AP által megszerzett dokumentumok néhány olyan elemet is tisztáznak, amelyek ezeket táplálják. Kiderül például belőlük, hogy azóta be is zárt intézmény, amelyben Epstein raboskodott, súlyos munkaerőhiánnyal küzdött akkoriban, és hogy az eset kezelése teljes szervezetlenségről tanúskodik a börtönügyi hivatalban.

Az egyik nyilvánosságra került emailben az Epstein büntetőügyében részt vevő ügyész panaszkodott arra, hogy a hivatal nem adott neki tájékoztatást a halál utáni kritikus órákban. „Őszintén szólva hihetetlen”, hogy sajtóközleményeket adtak ki, „mielőtt közölte volna velünk az alapvető információkat, hogy továbbíthassuk azokat az ügyvédeknek, akik továbbíthatják a családjának” – írta. Az érintettek hárították a felelősséget és az újságírókra próbálták tolni az erkölcsi felelősséget: egy másik levélben a hivatal egyik magas rangú tisztviselője arról írt főnökének, hogy a média lefizette a börtön alkalmazottait olyan információkért, amelyek a hivatal hibáit taglalták.

A dokumentumokból új részletek derülnek Epstein 36 napos börtönbüntetése idején tanúsított viselkedéséről is. Újdonság például, hogy levélben fel akarta venni a kapcsolatot egy másik hírhedt pedofil bűnözővel, Larry Nassarral, az amerikai tornászcsapat orvosával, akit több sportoló szexuális zaklatásáért ítéltek el. Epstein Nassarnak írt levelét hetekkel Epstein halála után a börtön postázójában találták meg a feladónak visszaküldve.

Kiderült az is, hogy Epstein a maga módján próbált alkalmazkodni a börtönélethez, feliratkozott kóser menüre, próbált engedélyt kérni, hogy az udvaron edzhessen és a börtönboltban vásárolt magának. Ugyanakkor volt pár körülmény, amelyek nagyon zavarták, a börtön zajára és az alváshiányra többször panaszkodott. A büntetés-végrehajtási intézetben töltött első néhány hetében Epstein nem kapta meg az alvási apnoe miatt számára előírt légzőkészüléket, és a cellájában lévő WC is folyamatosan folyt, aminek zaja irritálta. A börtön vezető pszichológusa emiatt kérte is az áthelyezését egy másik cellába, ám ez nem történt meg, a dokumentumok szerint Epstein a cella sarkában üldögélt a kezét a fülére tapasztva, hogy kizárja a vécé zaját.

Epstein a halála előtti éjszakán az ügyvédjeivel tartott megbeszélésről azzal mentette ki magát, hogy telefonál a családjának. Az egyik egységvezető feljegyzése szerint Epstein azt mondta a börtön egyik alkalmazottjának, hogy az édesanyját hívja fel, aki ekkor már 15 éve halott volt.

Epstein ügyvédje, Martin Weinberg szerint a létesítményben büntetésüket töltő emberek „olyan középkori fogvatartási körülményeknek voltak kitéve, amelyeknek egyetlen amerikai vádlott sem lett volna szabad alávetni”. „Szomorú, tragikus, hogy ilyen eseményekre volt szükség ahhoz, hogy a Büntetés-végrehajtási Hivatal végre bezárja ezt a sajnálatos intézményt” – mondta Weinberg csütörtökön az AP-nek.

Az öngyilkosság éjszakáján Epstein őrzésével megbízott börtönőröket, Tova Noelt és Michael Thomast azzal vádolták, hazudtak, hogy úgy tűnjön, mintha elvégezték volna az előírt ellenőrzéseket, mielőtt Epsteint élettelenül találták. Cellatársa nem tért vissza az előző napi bírósági meghallgatás után, és a börtön tisztviselői elmulasztottak egy másik rabot párosítani vele, így Epstein egyedül maradt. Az ügyészek szerint az öngyilkosság idején Epstein cellájától mindössze 4,6 méterre ültek az íróasztaluknál, online vásárolgattak bútorokat és motorkerékpárokat, valamint az egység közös helyiségében sétálgattak ahelyett, hogy 30 percenként tették volna meg az előírt köröket.

Jeffrey Epsteint 2019-ben tartóztatták le szexuális célú, kiskorúak kárára elkövetett emberkereskedelem és a fenti céllal működtetett bűnszövetkezetben való részvétel vádjával. Akár 45 év börtön várt volna, ha nem öli meg magát, mielőtt sor kerül a tárgyalásra, és elítélik az ellene felhozott vádpontokban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!