A Wagner vezetője szerint ki kellene vizsgálni az orosz tisztviselők által elkövetett bűncselekményeket

2023. május 31. – 15:32

Másolás

Vágólapra másolva

Jevgenyij Prigozsin, az orosz magánhadsereg, a Wagner vezetője szerdán arra szólította fel az ügyészeket, hogy vizsgálják ki, az orosz védelmi minisztérium tisztviselői követtek-e el bűncselekményeket az ukrajnai háború előtt vagy alatt.

„Ma levelet küldtem a Nyomozó Bizottságnak és az Orosz Föderáció Ügyészségének azzal a kéréssel, hogy vizsgálják meg, hogy a védelmi minisztérium számos magas rangú funkcionáriusa bűncselekményt követett-e el a különleges katonai művelet előkészítése és végrehajtása során” – mondta Prigozsin.

Prigozsin kijelentése az eddigi legnyilvánvalóbb kirohanása a legfőbb katonai vezetők, Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök ellen – írja a Reuters.

Fotó: Press Service of Concord / Reuters
Fotó: Press Service of Concord / Reuters

Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem reagált Prigozsin levelére.

Prigozsin a múltban többször is bírálta az orosz katonai vezetést, többek között a hónap elején, amikor az orosz védelmi vezetőket hibáztatta a Wagner „több tízezer” áldozatáért, mert nem kaptak elégséges mennyiségű lőszer-utánpótlást. Nem sokkal később azzal is megvádolta az orosz hadsereg felsővezetőit, hogy stratégiai hibákat követtek el Bahmutnál, és ezzel sebezhetővé tették a magánhadseregét. A Jevgenyij Prigozsinről szóló portrénk itt olvasható.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!