Egy iráni modell kötélhurokra emlékeztető ruhája kiverte a biztosítékot a cannes-i filmfesztiválon

2023. május 30. – 14:11

Egy iráni modell kötélhurokra emlékeztető ruhája kiverte a biztosítékot a cannes-i filmfesztiválon
Mahlaga Dzsaberi megosztó ruhája a cannes-i filmfesztiválon 2023. május 26-án – Fotó: Andreas Rentz / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Megosztotta az internetet egy iráni modell ruhája, amit a cannes-i filmfesztivál vörös szőnyegén viselt még május 26-án. A ruha nyakrésze egy hurkot formázott, utalva az iráni zavargások utáni tömeges kivégzésekre. A modell szerint a média figyelmét akarta felhívni, a kritikusai szerint viszont érzéketlen húzás volt a ruha – írja a Sky News.

Mahlaga Dzsaberi az Instagramon több képet is közzétett a ruháról. Mint írta, a célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a jogtalan iráni kivégzésekre. A ruha hátuljára azt írták, „Stop executions” – magyarul: „állítsák le a kivégzéseket” –, de a modell beszámolója szerint ezt a cannes-i filmfesztivál vörös szőnyegén nem mutathatta meg, a fesztivál szabályai ugyanis tiltják a politikai állásfoglalást a rendezvényen. Ezért kísérték le a szőnyegről pár hete azt a hölgyet is, aki az ukrán zászló színeibe öltözve művért locsolt magára.

Bár a fesztivál biztonsági őrei megakadályozták abban, hogy a feliratot megmutassa, a modell szerint a hurok önmagában is egyértelműen közvetítette az üzenetét.

A fiatal nő egy videót is közzétett az oldalán, ahogy a ruhában pózol. A felvételt „az iráni népnek” dedikálta.

A ruha azonban nem nyerte el minden iráni tetszését. Jasar Ali iráni újságíró például szégyenletesnek nevezte:

„Dzsaberi jó ötletnek gondolta, hogy felvesz egy ruhát, amiben forgat egy csábos videót a tüntetők himnuszává vált dalra. Abszolút, minden tekintetben szégyenletes. Aztán a videót azzal zárni, hogy állítsák le a kivégzéseket, mindenféle kontextus vagy információ nélkül – ez nem segít!” – mondta.

Sokan viszont megvédték a modellt a közösségi médiában, többek között azt írták, a támogatásnak minden formája sokat számít, és a lényeg, hogy ruhával felhívta a nemzetközi közösség figyelmét arra, hogy Iránban továbbra is zajlik a megtorlás és a kivégzések.

Az iráni tüntetések kirobbanásáról itt, a nők helyzetéről pedig ebben a cikkünkben írtunk bővebben. A hatalom válasza a tüntetésekre: kivégzések és korbácsolások. Mint írtuk, a tavaly szeptemberi demonstrációhullám a kezdetektől fogva az iszlám fundamentalista rezsim megdöntésére is irányult, azonban a mozgalom politikai koordináció és az ország jövőjéről alkotott vízió híján azóta is egy helyben toporog. A rezsim a karhatalmi terror után kivégzésekkel és korbácsolásokkal próbálja elnyomni ellenzékét, azonban a kormányzat dilettantizmusával és az egyre mélyülő megélhetési válság kezelésére való alkalmatlanságával folyamatosan újabb muníciót szolgáltat a tiltakozóknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!