Kudarcot vallott az Erdoğant ünneplő törökök integrációja, írta egy németországi miniszter

2023. május 29. – 13:42

frissítve

Kudarcot vallott az Erdoğant ünneplő törökök integrációja, írta egy németországi miniszter
Erdoğan újraválasztását ünneplő tömeg a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban – Fotó: Christoph Reichwein / dpa Picture-Alliance via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kudarcos a németországi törökök integrációja – ezt a következtetést vonta le a török származású német mezőgazdasági miniszter, Cem Özdemir abból, hogy a Németországban szavazó törökök 67,4 százaléka Recep Tayyip Erdoğanra voksolt az elnökválasztás második fordulójában, írja az MTI.

„Törökország döntött. Engem viszont az érdekel, mi folyik Németországban, ahol Erdoğan támogatói úgy ünnepelnek, hogy nem kell viselniük a döntésük következményeit. Ellentétben Törökország tömegeivel a szegénység és az önkényuralom miatt. Jogos az ő dühük – és erről beszélnünk kell”

fogalmazott Twitter-posztjában a zöldpárti német politikus. „A [német] utcákon ünneplő autókorzók nem egy kissé autoriter politikus ártalmatlan támogatóiból állnak. Hanem azokból, akik most megüzenték: nem kérnek a plurális demokráciánkból, és bizonyítványt állítottak ki arról, hogy kudarcot vallottunk velük szemben. Nem hagyhatjuk ezt többé figyelmen kívül.”

Özdemir szavai különösen élesnek tűnnek ahhoz képest is, ahogyan például Manfred Weber, a jobbközép Európai Néppárt elnöke nyilatkozott Erdoğan újraválasztása után, írja a Welt.

Erdoğan híveinek autókonvoja az újraválasztás után Berlinben – Fotó: Erbil Basay / Anadolu Agency via AFP
Erdoğan híveinek autókonvoja az újraválasztás után Berlinben – Fotó: Erbil Basay / Anadolu Agency via AFP

Weber szerint „az elmúlt évek megmutatták, hogy Törökország uniós tagságát sem Törökország, sem az Európai Unió nem akarja”, így jobb lenne minél hamarabb lezárni az évtizedekkel ezelőtt elkezdett csatlakozási folyamatot, ami ma már „többet blokkolja, mint támogatja a kapcsolatot” Ankarával. Hozzátette, hogy az EU továbbra is nyitott a partnerségre, hiszen Törökország közvetlen szomszéd, azonban elvárásaik is vannak: el kell fogadniuk Svédország NATO-csatlakozását, aktívan együtt kell működniük az Oroszország és Ukrajna közötti béke megteremtésében, ahogyan a migrációs politikában is, és törekedniük kell Törökország modernizálására és Ciprus helyzetének rendezésére.

A Welt idézte emellett több európai és nemzetközi politikus gratulációját Erdoğan újraválasztásához: Joe Biden amerikai elnök örül, hogy „tovább dolgozhatnak NATO-szövetségesként a globális kihívások megoldásán”, és Antony Blinken amerikai külügyminiszter is „fontos szövetségesnek és partnernek” nevezte a „török nép által megválasztott” kormányzatot.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is üdvözölte Erdoğan győzelmét, hozzátéve, hogy várja az együttműködés folytatását a júliusi NATO-csúcson. Az Európai Unió vezetői, Ursula von der Leyen bizottsági elnök és Charles Michel Tanács-elnök is gratulált az újraválasztáshoz, és „stratégiai fontosságúnak” nevezték az EU és Ankara együttműködését „népeink javát szolgálva”.

Ahogy arról már írtunk, Erdoğannak gratulált már Orbán Viktortól kezdve Vlagyimir Putyin orosz, Joe Biden amerikai, Volodimir Zelenszkij ukrán, Emmanuel Macron francia és Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök is. A Welt szerint viszonylag az elsők között üdvözölték a török elnök újraválasztását a militáns iszlamista tálibok: az Afganisztánt uraló csoport vezetője Mohammed Haszan Ahund azt mondta, reméli a „baráti kapcsolatok folytatását” Törökországgal.

Recep Tayyip Erdoğant újabb öt évre választották meg vasárnap Törökország elnökévé – helyszíni beszámolónkat az eseményekről itt olvashatja.

Frissítés 05. 30. 17:42-kor: Olvasói visszajelzésre pontosítottuk a címet, a cikk eredeti címe: Kudarcot vallott a törökök integrációja Németországban, írta Erdoğan győzelme után egy német miniszter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!