Novák Katalin hivatala szerint túlzó, de nem szokatlan a román külügy tiltakozása

2023. május 29. – 16:07

Novák Katalin hivatala szerint túlzó, de nem szokatlan a román külügy tiltakozása
Novák Katalin köztársasági elnök a sepsiszentgyörgyi református vártemplomban tartott istentiszteleten 2023. május 28-án – Fotó: Veres Nándor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Reagált Novák Katalin köztársasági elnök arra, hogy a román külügyminisztérium szerint „nem megfelelő nyilvános üzeneteket” közvetített a székelyföldi magánlátogatásán.

A Transtelex számolt be arról, hogy Novák több más magyarországi és erdélyi magyar politikussal együtt részt vett az egyik legnagyobb magyar vallásos ünnepen, a csíksomlyói pünkösdi búcsún.

„»Egy anya boldog, amikor együtt a családja« – hangzott el ma a szentbeszédben. Ugyanígy, államfőként mindig felemelő megtapasztalni, amikor együtt a nemzet, ahogy ma, itt a búcsún is megélhettük ezt a nemzeti egységet. Isten, áldd meg a magyart!”

írta az eseményről közzétett Facebook-posztjában a köztársasági elnök, a búcsúról pedig egy videóban is megemlékezett, hangaláfestésnek a Székely Himnuszt használva:

Székelyföldi látogatásának másnapján pedig meglátogatta a református vártemplomot, ahol pedig arról beszélt: „A vágyott békességet magyar és magyar, magyar és román között, de Ukrajnában is a szabadsággal táplált szeretet tudja megalapozni!”

A román közélet viszont a béke és a szeretet helyett valami egészen mást hallott ki Novák kijelentéseiből: a bukaresti külügyminisztérium vasárnap felvette a kapcsolatot Magyarország bukaresti nagykövetével a „nem megfelelő nyilvános üzenetek miatt”, Románia leendő miniszterelnöke pedig egy enyhén soviniszta posztban nevezte „revizionistának” Novák kijelentéseit.

Novák Katalin hivatala hétfőn a Mandinernek reagált az ügyre: „A román külügyminisztérium tiltakozása túlzó és indokolatlan, de nem szokatlan. A szóban forgó, a csíksomlyói búcsún énekelt székely himnuszt megjelenítő bejegyzés változatlanul elérhető a köztársasági elnök közösségi médiás felületein. Az erdélyi reformátusok köszöntését idézve: Békesség Istentől!”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!