Minden eddiginél nagyobb dróntámadás érte az éjjel Kijevet

2023. május 28. – 08:59

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán légierő tájékoztatása szerint összesen 54 kamikaze drónt indítottak útnak az oroszok különböző célpontok felé, ebből 52-t sikerült leszedni. A drónok nagy része Kijev irányába repült, az ukránok szerint csak itt több mint 40 drónt lőttek le, de ezt az információt sem lehet megerősíteni független forrásból. Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko azt mondta, egy ember meghalt egy benzinkút közelében, ahová az egyik drón maradványai hullottak le, egy nő pedig megsérült.

Klicsko a közösségi médiában minden kijevit arra figyelmeztetett, hogy számítsanak további dróntámadásokra, és lehetőleg tartózkodjanak védett helyen. Tájékoztatása szerint a lehulló drónmaradványok miatt legalább két magasabb épület lángra kapott a fővárosban, és állítólag több raktár is kigyulladt. A támadásokat ezúttal a hagyományosan május utolsó hétvégéjén tartott Kijev-napra időzítették az oroszok, amely békeidőben népszerű ünnepnek számít.

Kijev mellett többek közt Zsitomirben is robbanásokról számoltak be, vasárnapra virradóra pedig 12 régióban volt légiriadó. Az egyébként nem meglepő, hogy az oroszok feljebb tekerték a dróntámadások intenzitását, Ukrajna ugyanis kész elindítani „holnap, holnapután, vagy akár egy héten belül” a hónapok óta tervezett ellentámadását az oroszok által megszállt területekért.

(BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!