Az EU további egy évre felfüggeszti az Ukrajnából származó behozatalra vonatkozó korlátozásokat

2023. május 26. – 09:20

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió megállapodott abban, hogy további egy évre felfüggeszti az Ukrajnából származó behozatalra vonatkozó korlátozásokat – írja a Reuters.

Az Európai Unió 2022 júniusában szüntette meg 12 hónapra az Ukrajnára vonatkozó a vámokat és egyéb korlátozásokat.

Az Európai Tanács csütörtökön közölte, hogy elfogadta a rendeletet,

amely további egy évvel, 2024 júniusáig meghosszabbítja az EU-ba irányuló ukrán exportra vonatkozó valamennyi vám, kvóta és kereskedelmi védelmi intézkedés felfüggesztését.

Az uniós kereskedelmi tanács brüsszeli ülésén meghosszabbított rendelet az Ukrajnából származó behozatalra vonatkozó valamennyi dömpingellenes vám és védintézkedés felfüggesztésére vonatkozik, illetve a belépési árrendszer hatálya alá tartozó gyümölcsöket és zöldségeket, valamint a vámkontingensek hatálya alá tartozó feldolgozott és feldolgozatlan mezőgazdasági termékeket érinti.

A rendelet június 6-án lép hatályba.

„Ezen intézkedések megújításával az EU továbbra is demonstrálja, hogy politikai és gazdasági szempontból továbbra is rendíthetetlenül támogatja Ukrajnát, amely továbbra is Oroszország indokolatlan és indokolatlan katonai agressziójával néz szembe. Az intézkedések segíteni fogják Ukrajnát abban, hogy megőrizze az EU-val fenntartott kereskedelmi kapcsolatainak stabilitását, és hogy gazdasága a rendkívül nehéz körülmények között is működőképes maradjon. A széles körű katonai, pénzügyi és humanitárius támogatással párosulva ez kulcsfontosságú ahhoz, hogy Ukrajna hosszú távú felépülését elősegítsük” – áll a közleményben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott az EU-nak a meghosszabbításért, és ígéretet tett arra, hogy az uniós tagsághoz szükséges normák teljesítésén fog dolgozni.

A döntés nem meglepetés: az Európai Bizottság május elején állapodott meg az ukrán termékekre alkalmazandó kereskedelmi engedményekről. A javaslatot május 9-én módosítások nélkül elfogadta az Európai Parlament is, így nem meglepő, hogy a tanács is így tett.

Az ukrán gabonaimportra vonatkozó enyhítések az utóbbi hónapokban komoly feszültségeket szültek:

Az EU az intézkedéssel segíteni akarta Ukrajnát abban, hogy az orosz tengeri blokád ellenére is eljuttathassa terményeit a világpiacra. Az olcsón megtermelt ukrán gabona jó része azonban nem az eredeti célországokba (afrikai és közel-keleti államokba) került, hanem az Európai Unióba, ahol dömpingáron a tagállamokban adták el. Erről a problémáról ebben a cikkünkben írtunk.

A termelők tiltakozására először Lengyelország, majd Magyarország, Szlovákia és Bulgária megtiltotta bizonyos Ukrajnából származó gabonafélék belföldi értékesítését. Ugyanakkor engedélyezték a máshová irányuló export tranzitforgalmát. Május elején a tilalmat bevezető államok kötelezettséget vállaltak arra, hogy megszüntetik az Ukrajnából származó termékekre vonatkozó egyoldalú intézkedéseiket.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!