Rekordsok magyar turista utazott idén Horvátországba

2023. május 25. – 17:32

Másolás

Vágólapra másolva

Az év első öt hónapjában (május 20-ig bezárólag) csaknem 50 ezer magyar turista érkezett Horvátországba. Ez a szám 26 százalékkal haladja meg a tavalyit, de a 2019-es rekordév adatát is 13 százalékkal felülmúlja. Mindezek alapján 2023-ban rekordévet vár a horvát turisztikai szakma – mondta Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi igazgatója az MTI-nak.

A magyar turisták ebben az évben eddig több mint 140 ezer vendégéjszakát töltöttek Horvátországban, és a pünkösdi hosszú hétvége még csak most jön. Ez 25 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest, és 23 százalékkal szárnyalja túl a 2019-es év azonos időszakában mért – eddigi legmagasabb – vendégéjszakaszámot.

A legtöbb éjszakát, csaknem 67,5 ezret szállodákban töltötték a Horvátországba látogató magyarok, ez 33 százalékos növekedés a 2022-es év hasonló időszakához képest. A kempingben helyet foglalók száma az idén már 42 százalékos növekedést mutat.

A magyar turisták által legkedveltebb régió ebben az évben a Kvarner-öböl, az Isztriai-félsziget, valamint Split és környéke. A leglátogatottabb település Abbázia (Opatija), Zágráb, Rovinj és Crikvenica volt eddig.

Az elmúlt években nemcsak a turisták, hanem a Horvátországba költöző magyarok száma is nőtt. 2013-ban, Horvátország EU-hoz csatlakozásának évében, még csak 93 magyar állampolgárt tartottak nyilván állandó, 232-t pedig ideiglenes horvátországi lakhellyel, addig ez a két szám 2022-ben 280-ra és 653-ra nőtt, azaz együttesen mintegy megháromszorozódott. A jelenségről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!