Hírhedten brutális börtönbe helyezték át a Nobel-békedíjas belarusz írót

2023. május 25. – 10:11

Másolás

Vágólapra másolva

A Nobel-békedíjas Alesz Bjaljacki Nobel-békedíjas írót egy hírhedten brutális belarusz börtönbe szállították, azonban ezen az információn kívül a felesége szerint egy hónapja nem hallottak felőle, írja a Guardian.

Március elején írtuk meg, hogy Belaruszban tíz év börtönbüntetésre ítélték Alesz Bjaljacki emberi jogi aktivistát. Bjaljacki 1996-ban alapította meg a Viaszna (Tavasz) nevű emberi jogi központot Alekszandr Lukasenko belarusz diktátor brutális elnyomó intézkedéseire válaszul. Bjaljacki először 2011 és 2014 között ült börtönben adócsalás vádja miatt, majd 2020-ban, a független nemzetközi megfigyelők szerint elcsalt elnökválasztást követően ismét őrizetbe vették. 2022 októberében kapta meg a Nobel-békedíjat, megosztva az orosz Memorial és az ukrán Center for Civil Liberties emberjogi szervezetekkel.

Bjaljacki felesége, Natalija Pincsuk most arról beszélt, hogy az írót a Gorki városában lévő, visszaeső bűnözőknek fenntartott N9-es börtönbe szállították, de azóta semmit nem hallottak róla. Pincsuk szerint az N9-es börtönben a rabokat verik és kényszermunkára kötelezik. „A korábbi leveleiben láttam, hogy romlik a helyzete, az egészsége, a látása, nagyon-nagyon aggódom emiatt” – mondta.

Bjaljacki 2023 januárjában – Fotó: Vitalij Pivovarcsik / Belta / AFP
Bjaljacki 2023 januárjában – Fotó: Vitalij Pivovarcsik / Belta / AFP

Alekszandr Lukasenko, Vlagyimir Putyin orosz elnök régi szövetségese 1994 óta vaskézzel irányítja az országot, és támogatja Oroszország ukrajnai invázióját. A 2020-as, rengeteg embert megmozgató tüntetések során, amelyek az ellenzék által elcsaltnak minősített választások környékén bontakoztak ki, több mint 35 ezer embert tartóztattak le, és ezreket vertek meg a rendőrök.

2020-ban a százezres tüntetések a rendfenntartók brutális fellépése után sem ültek el, visszafordíthatatlannak tűnő változások indultak el a belarusz társadalomban. Az események idején a Telex riporttal jelentkezett az ország fővárosából, Minszkből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!