Ukrán külügyi szóvivő: Örülhet a Kreml Orbán kijelentése miatt

2023. május 24. – 09:19

Másolás

Vágólapra másolva

„Orbán Viktor magyar miniszterelnök Oroszország Ukrajna elleni agresszióját kommentálva azt mondta, mindegy, ki kit támadott meg. Meggyőződése, hogy Ukrajna nem képes megnyerni ezt a háborút. A Kreml örülhet: a magyar kormányfő levette Oroszországról a felelősséget az Ukrajna elleni agresszióért” – írta Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő kedden a Facebookon.

Orbán Viktor kedden a katari gazdasági fórumon beszélgetett a Bloomberg főszerkesztőjével. A magyar miniszterelnök arról beszélt, az ukrán katonai erőfeszítések kudarcra vannak ítélve, és a még több segély csak még több halálhoz vezetne.

„Emberileg ez tragikus, és a szívünk az ukránokkal van. De most politikusként beszélek, akinek az a feladata, hogy emberéleteket mentsen. Esélytelen, hogy megnyerjék ezt a háborút.”

A háborút a beszélgetésben Orbán „diplomáciai kudarcnak nevezte”, hozzátette, hogy szerinte nem az a fő kérdés, hogy ki támadott meg kit, hanem hogy „mi fog történni a következő reggel: újabb emberek fognak meghalni”. Megismételte sokat hangoztatott álláspontját, miszerint tűzszünetre van szükség, majd el kell kezdeni az „új európai biztonsági rendszer” tárgyalását.

A magyar miniszterelnök kijelentéseire reagálva Nyikolenko azt írta:

„Egyes európai politikusok tavaly még azzal érveltek: Ukrajnának nincs esélye 72 óránál tovább kitartani. Tévedtek akkor is, és most is tévednek. Ellentétben az ellenállás nélküli kapituláció híveivel az ukránok folytatják a harcot területeik orosz megszállás alóli teljes felszabadításáig. Ez az egyetlen módja a béke helyreállításának, és nemcsak Ukrajna, hanem egész Európa biztonságának szavatolása érdekében is. Most rendkívül fontos az erőfeszítések összefogása annak érdekében, hogy Ukrajnának mindene meglegyen Oroszország mielőbbi legyőzéséhez.”

(MTI, Bloomberg)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!