Előre figyelmeztethették Ukrajnát a belgorodi támadásról

2023. május 24. – 14:48

Másolás

Vágólapra másolva

Kijevet előre figyelmeztette a Szabadságot Oroszországnak Légió és az Orosz Önkéntes Hadtest a határon átnyúló belgorodi rajtaütéséről – mondta egy ukrán hírszerzési forrás szerdán a CNN-nek.

A forrás a lapnak azt mondta, a külföldi harcosokat Ukrajna határain belül az ukrán belföldi hírszerzés koordinálja, de a határon túli támadásokban nem volt szerepe.

„Ami ezt a konkrét műveletet illeti [a belgorodi régióban], az Ukrajnán kívül volt, de Ukrajnát figyelmeztették a szándékról” – mondta.

Az Ukrajnával határos oroszországi régiót hétfőn támadták meg fegyveres csapatok, akik a jelentések szerint több falun is rajtaütöttek és egy határátkelőhelyet is elfoglaltak. Az orosz védelmi minisztérium kedden közölte, hogy a fegyvereseket sikerült „visszaszorítani Ukrajnába”.

A fegyveresek a régió két pontján támadtak, a harcokban egy civil halt meg a belgorodi kormányzó jelentése szerint. Több száz helyi lakost ideiglenesen evakuáltak.

A támadást kedden magára vállalta a Kreml-ellenes orosz milícia, a Szabadság Oroszországért Légió. A támadást a szintén kormányellenes Orosz Önkéntes Hadtesttel együtt hajthatták végre.

A 2023. május 23-án közzétett képen az Orosz Önkéntes Hadtest tagjai egy páncélozott jármű tetején pózolnak a Graivoron határátkelőhelyen Kozinkában, Belgorod régióban – Fotó: Russian Volunteer Corps / Reuters
A 2023. május 23-án közzétett képen az Orosz Önkéntes Hadtest tagjai egy páncélozott jármű tetején pózolnak a Graivoron határátkelőhelyen Kozinkában, Belgorod régióban – Fotó: Russian Volunteer Corps / Reuters

A milícia a Telegramon közzétett üzenetben azt írta, Oroszország felszabadításáért dolgoznak, és az a céljuk, hogy létrehozzanak egy demilitarizált zónát Ukrajna és Oroszország között. „Itt az ideje, hogy véget vessünk a Kreml diktatúrájának” – írták.

Az orosz védelmi minisztérium továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a támadást „ukrán fegyveresek” hajtották végre. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdán úgy nyilatkozott: „Az ukrán fegyveresek ilyen akcióira továbbra is azonnal és rendkívül keményen fogunk reagálni”. Az orosz hadsereg azt állítja, 70 „ukrán nacionalistát” öltek meg Belgorodban.

A Kreml szerdán azt is közölte, hogy a fegyveresek nyugati gyártmányú haditechnikai eszközöket használtak és több amerikai gyártmányú harckocsit is hátrahagytak.

A Kreml szerint ez újabb bizonyíték arra, hogy a Nyugat egyre jobban beleavatkozik a konfliktusba.

Ennek alátámasztására az orosz védelmi minisztérium egy képet is közzétett két amerikai harckocsiról, amiket állításuk szerint az harcosok hagytak hátra Belgorodban. Egyes vélemények szerint a képek megrendezettek, a SkyNews viszont műholdképek alapján megállapította, hogy a képek valóban a régióban készültek, a katonai támaszpont közelében és a harckocsik nem voltak ott korábban.

Elemzők szerint a támadás váratlanul és felkészületlenül érte az orosz haderőt. Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-zsoldoscsoport vezetője egy keddi interjúban azt mondta, „az orosz önkéntes alakulat csoportjai szégyentelenül behatolnak a Belgorod területére, az orosz védelmi erők pedig egyáltalán nem álltak készen arra, hogy bármilyen formában ellenálljanak nekik”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!