Putyin: Oroszország hálás a boszniai Szerb Köztársaságnak az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos semleges álláspontjáért

2023. május 24. – 09:26

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök megköszönte a boszniai Szerb Köztársaság semlegességét, amikor kedden Moszkvában fogadta Milorad Dodikot, a szerb entitás elnökét.

„Hálásak vagyunk önöknek az ukrajnai eseményekkel kapcsolatos semleges álláspontjukért, csak egy ilyen álláspont vezethet el valamilyen pozitív megoldáshoz. Hálásak vagyunk önöknek a visszafogottságukért” – mondta Putyin.

Milorad Dodik kedden arról beszélt, hogy az orosz „különleges hadműveletet” nem egy Oroszország és Ukrajna közötti háború, hanem egy olyan összecsapás, amelyet a Nyugat váltott ki, amely Oroszországot próbálja eszközként felhasználni a háború felszításához. Hangsúlyozta, hogy a boszniai Szerb Köztársaság – amely miatt Bosznia és Hercegovina nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen – következetesen kitart álláspontja mellett.

„Egyes politikusok megpróbálják csak az egyik oldalra hárítani a felelősséget, mi viszont úgy gondoljuk, hogy az Oroszországi Föderáció, amely keményen küzdött a biztonságért és megpróbált garanciákat biztosítani [a békére], kénytelen volt elindítani ezt a hadműveletet. Mindannyian azt akarjuk, hogy béke legyen” – mondta.

Dodik évek óta jó kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyinnal, és a magyar kormánnyal is. A magyar kormány boszniai szerb kötődéseiről, illetve a magyar és boszniai szerb üzleti és politikai érdekekről ebben a cikkben írtunk részletesen.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!