Iszlamisták támadták meg a Mol pakisztáni üzemét, hatan meghaltak

2023. május 23. – 09:41

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: Kedd estére a Tehreek-e-Taliban Pakisztán (TTP), más néven a pakisztáni tálibok vállalták a felelősséget a támadásért.

Iszlamista fegyveresek rohamozták meg kedden a Mol pakisztáni földgáz- és olajkitermelő üzemét, a támadásban négy rendőr és két biztonsági őr meghalt, írja a Reuters hírügynökség a pakisztáni rendőrség közlése alapján.

Úgy tudjuk, hogy az első jelzések alapján a cég üzemében nem esett kár, ahogy a Moltól úgy értesültünk, hogy a Mol-alkalmazottak sincsenek az áldozatok között. A támadók elsősorban az egyenruhás biztonsági személyzetet célozták. Az egyenruhások a Mol üzemét védték, két külső biztonsági szervezetről van szó – a cég szerint szándékos és célzott támadás volt egy jól körülhatárolt védelmi létesítmény ellen. A cég hozzátette, hogy folyamatos kommunikációs kapcsolatban van a pakisztáni munkavállalókkal.

A támadást közel ötven fegyveres hajtotta végre az Északnyugat-Pakisztánban, Hangu közelében, az afgán határ mellett található üzem ellen, közölte Irfan Khan rendőrségi tisztviselő.

Kis idő elteltével a Tehreek-e-Taliban Pakisztán (TTP) – más néven a pakisztáni tálibok vállalták a felelősséget a támadásért.

A Mol 1999 óta van jelen Pakisztánban, a Hvg.hu cikke szerint legutóbb 2011-ben érte támadás a cég helyi infrastruktúráját – abban a támadásban is hatan haltak meg.

Forrásaink szerint Pesavartól délre, Pakisztán északnyugati tartományában történt az eset, 50-60 kilométerre az afgán határtól, A kutak 2-3000 méteres hegyek között találhatók. Ez egyben Afganisztán délkeleti határvidéke, a határ mindkét oldalán pastuk laknak, a határ átjárható.

Az átjárást legfeljebb az akadályozza, hogy a határnál már 4000 méteresek a hegyek, Hangu egy nagy tartomány, rendkívül veszélyes vidék, amikor komoly vezető érkezik a fúráshoz, még az út melletti szirteken is állnak a biztonságiak. Amúgy nagyon szegény környék, szinte teljesen lakatlan vidék, a gazdasági aktivitásra legfeljebb az utal, hogy vannak a környéken birkapásztorok, de mivel nekik is kalasnyikov van az oldalukon, nem könnyű különbséget tenni egy pásztor, vagy egy terrorista között.
A helyi törzsfőnökökkel igyekeznek az itt dolgozó olajcégek jó viszonyt ápolni, de a tálibok itt mindenkivel hadakoznak, aki egyenruhás, egy évtizedes a fegyveres konfliktus.

Eddig úgy tűnik, hogy az infrastruktúra nem sérült meg, de azért ezt persze fel kell majd még mérni. Úgy tudjuk, hogy magyar nincs a környéken, csak Iszlamabadban dolgoznak a Molnál magyarok, de más országból származó Mol-alkalmazott, vagy Mol-partner sem sérült meg, csak a hivatalos biztonságiak, az áldozatok részben a karhatalomhoz tartoznak, részben a katonaság szerződtetett magán vagyonőrei voltak.

A Mol később az MTI-t arról tákékoztatta, hogy nem volt jelen Mol alkalmazott a vállalat által üzemeltetett pakisztáni kutaknál, ahol támadás érte a biztonsági erőket. A kutak termelését távoli eléréssel ideiglenesen leállították és biztonsági üzemmódba helyezték, ameddig a helyszíni hatósági vizsgálat befejeződik. Mol alkalmazott azonban nem volt jelen a támadás helyszínén.

A Mol arról számolt be, hogy a támadás az üzemi területtől távol történt, a többi kúton pedig zavartalanul folyik a termelés, és leszögezték, hogy az incidens nem befolyásolja a Mol pakisztáni termelését. A pakisztáni hatóságok keddi közlése szerint a Mol-csoporthoz tartozó Mol Pakistan Oil and Gas Company afgán határhoz közeli Hangu körzetben található létesítménye ellen iszlamista szélsőségesek intéztek támadást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!