Újabb, Oroszország elleni szankciókról állapodtak meg a G7-ek

2023. május 19. – 13:33

Másolás

Vágólapra másolva

„Oroszország kezdte ezt a háborút, mi pedig véget vethetünk neki” – fogalmaztak a G7-tagállamok a hirosimai G7-csúcstalálkozón, ahol eldöntötték: további szankciókat vezetnek be Oroszországgal szemben, és ezzel párhuzamosan további támogatást nyújtanak Ukrajnának. Az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat, Japánt, Olaszországot, Németországot, Franciaországot és Kanadát tömörítő csoport szerint az új szankciócsomag „növeli majd Oroszország kiadásait”, de nemcsak az övéket, hanem azokét is, akik „támogatják háborús erőfeszítéseit”.

A szankciók a feldolgozóipart, az építőipart, a szállítást és az üzleti szolgáltatásokat érintik majd. A G7-ek már 2022. február óta alkalmaznak szankciókat, azóta, hogy Oroszország inváziót indított Ukrajna ellen.

„Felszólítjuk Oroszországot, hogy hagyjon fel a folyamatban lévő agresszióval, és azonnal, teljes mértékben és feltétel nélkül vonja ki csapatait és katonai felszerelését Ukrajna teljes nemzetközileg elismert területéről” – áll a csoport közös nyilatkozatában. „Oroszország kezdte ezt a háborút, és véget is vethet ennek a háborúnak.” A G7-ek ugyan határozottan fogalmaztak, a találkozó során nem tettek említést Ukrajna legjelentősebb kéréséről, azaz a nyugati vadászrepülőgépekről. (Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!