Milliárd dolláros beruházás lemondása lett az eredménye a Disney és a floridai kormányzó genderháborújának

2023. május 18. – 22:32

Másolás

Vágólapra másolva

Lefújta a Disney azt az egymilliárd dolláros fejlesztési tervet, amellyel számos munkahelyet költöztetett volna Kalifornia államból Floridába. Mindezt néhány nappal azelőtt, hogy Ron DeSantis floridai kormányzó várhatóan hivatalosan is bejelenti, hogy indul a republikánus elnökjelölti előválasztáson – írja a Business Insider a Wall Street Journal értesülése alapján.

DeSantis és a Disney háborúja genderügyek mentén robbant ki már több mint egy évvel ezelőtt. A Disney Florida állam legtöbb embert foglalkoztató magáncége, amelyet tavaly azután kezdett politikai indíttatásból leckéztetni az állam republikánus vezetése, hogy a vállalat dolgozói nyomására nyilvánosan kiállt az ellen, hogy De Santisék törvényekkel korlátozták az LMBTQ-reprezentációt és ezzel többek között a kiskorúak szexuális felvilágosítását is. Az ügy hátteréről itt írtunk részletesen.

A történetnek azóta számos állomása volt, a Disney perli például DeSantist azért, mert álláspontjuk szerint a kormányzó bosszúhadjáratot indított ellenük. A háború legújabb fordulata, hogy a cég lefújta azt a tervezett, mintegy egymilliárd dollár értékű beruházását, amellyel kétezer munkahelyet telepített volna Dél-Kaliforniából Floridába. A beruházás lefújása gazdasági értelemben nyilván nem jön jól az államnak, az ilyen híreket általában szeretik elkerülni a politikusok, akik olyan nagy bejelentésekre készülnek, mint a korábban kiszivárgott hírek szerint Ron DeSantis most. A Disney visszalépésére rögtön rá is repült Donald Trump volt elnök (és DeSantis fő riválisa az előválasztáson) kampánycsapata, azt írták Twitteren, egérfogóba került a floridai kormányzó.

Josh D'Amaro, a Disney élményekért és termékekért felelős vezetője azt írta a dolgozóknak célzött, de a Wall Street Journalnak kiszivárgott levelében:

„Tekintettel a projekt bejelentése óta bekövetkezett jelentős változásokra, beleértve az új vezetést és a változó üzleti feltételeket, úgy döntöttünk, hogy nem lépünk tovább”.

A vállalat egyébként több mint 7000 dolgozó leépítését tervezi a nyárig. A Disney-t november óta új vezetés irányítja, a floridai áthelyezési tervek viszont még az korábbi vezérigazgató, Bob Chapek idejéből származtak. A Wall Street Journal szerint azt a több száz Disney-dolgozót, akik már átköltöztek Floridába, a cég támogatni fogja a visszaköltözésben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!