Beperelte a Disney a republikánusok LMBTQ-támadó kormányzóját

2023. április 26. – 19:45

Beperelte a Disney a republikánusok LMBTQ-támadó kormányzóját
Fotó: Bryan R. Smith / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Disney beperelte Florida kormányzóját, a republikánus Ron DeSantist azzal az indokkal, hogy a politikus „kormányzati bosszúhadjáratot” indított a nagyvállalat ellen.

A Disney és DeSantis ellentéte nem új keletű, de most eszkalálódott igazán: a konfliktus akkor kezdődött, amikor a kormányzó – Magyarországhoz hasonló – törvényekkel korlátozta az államban az LMBTQ-reprezentációt és ezzel többek között a kiskorúak szexuális felvilágosítását is.

A Disney akkor a dolgozói nyomására elítélte a törvényt, amire válaszul a helyi politikai erők korlátozták a cég jogait, és elkezdték megtorpedózni az állam egyik legnagyobb munkáltatójának egyik új fejlesztését. Ennél valamivel bonyolultabb a helyzet, amit itt részletesebben kifejtettünk ebben a cikkben.

A kereset szerint DeSantis megpróbált befolyást szerezni a cég felett, és ezzel sértette annak alkotmányos jogait. A cég közleménye szerint nem volt más választásuk, mint benyújtani ezt a keresetet, hogy megvédjék magukat a kormányzó hadjáratától, amit azért folytat, mert kifejezett egy olyan politikai nézetet, ami nem népszerű bizonyos közhivatalnokok körében.

A bosszúhadjárat alatt a Disney azt érti, hogy a floridai LMBTQ-törvény elleni kiállás után megszüntették a cég birtokának különleges adózási-közigazgatási státuszát, sőt, a törvényhozással úgy befolyásolták azt, hogy DeSantis a birtokot vezető igazgatósági tanácsba tagokat delegálhatott volna. A döntés végül nem született meg, de DeSantis – akit többen is Trump után a republikánusok potenciális elnökjelöltjeként emlegetnek – azt mondta, hogy már nem áll Florida érdekében, hogy a Disney ekkora hatalmat gyakoroljon az államban.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!