Magyarország nem csatlakozott az Európa Tanács jegyzékéhez, ami Oroszország elszámoltathatóságáról szól

2023. május 17. – 14:25

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európa Tanács a szerdán befejeződő, kétnapos reykjavíki csúcstalálkozóján jegyzéket hozott létre az orosz agresszió során Ukrajnát ért veszteségek és károk nyilvántartására – tájékoztatott a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló szervezet szerdán.

A MTI híre szerint a közlemény az Európa Tanács negyedik csúcstalálkozóján létrehozott nyilvántartás az első lépés az orosz agresszió ukrajnai áldozatainak kárpótlási mechanizmusának megteremtése felé. Ez majd biztosítja, hogy Oroszország a nemzetközi joggal összhangban teljes jóvátételt (az ukránok 700 milliárd dollárra tartanak igényt) fizessen a megtámadott országnak. Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára történelmi jelentőségűnek nevezte a jegyzék létrehozását, és azt mondta: a nyilvántartás támogatni fogja az áldozatokat veszteségeik rögzítésében, továbbá létfontosságú lesz minden kompenzációs mechanizmushoz, amelyek felelősségre vonják majd Oroszországot tetteiért.

Denisz Smihal ukrán kormányfő üdvözölte a jegyzék létrehozását, és felkért minden államot, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez, jelezve ezzel, hogy támogatják Oroszország elszámoltathatóságát.

Ez idáig negyven ország – Albánia, Ausztria, Belgium, Ciprus, Csehország, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Dánia, Észak-Macedónia, Észtország, Finnország, Franciaország, Georgia, Görögország, Hollandia, Horvátország, Izland, Írország, Japán, Kanada, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Moldova, Monaco, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, San Marino, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna – és az Európai Unió csatlakozott, valamint további három ország – Andorra, Bulgária és Svájc – jelezte csatlakozási szándékát – tájékoztattak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!