Európai Bizottság: Álhír, hogy Von der Leyen javasolta a Barátság kőolajvezeték leállítását

2023. május 17. – 21:19

Másolás

Vágólapra másolva

Ez egy álhír. Von der Leyen elnök soha nem volt kapcsolatban a cikkekben említett vezérigazgatóval, és soha senkinek nem javasolt semmilyen lépést a Barátság kőolajvezetékkel kapcsolatban

– ezt válaszolta az Európai Bizottság magyarországi képviselete a Telexnek arról, hogy valóban Ursula von der Leyen bizottsági elnök tanácsolta-e az ukránoknak: állítsák le a Barátság-vezetéket Magyarország felé. Von der Leyen elnök saját sajtóirodája ezzel szinte szó szerint megegyező választ küldött: „Von der Leyen elnök asszony soha nem tett ilyen ajánlást a Barátsággal kapcsolatban, és soha nem állt kapcsolatban senkivel ebben a témában”.

Az ügy előzménye, hogy szerda délelőtt előbb az Index, majd több más kormánypárti lap (Origo, Magyar Nemzet), illetve később a közmédiához tartozó nemzeti hírügynökség, az MTI is lehozta azt az állítást, miszerint az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen azt javasolja az ukránoknak, hogy állítsák le a Barátság-vezetéket Magyarország felé. Az Index azt is állította, hogy a Mol nem kíván közvetlenül tárgyalni az ukrán Ukrtransnaftával, mondván: az ukrán vezetékhálózatot üzemeltető cég megzsarolta a magyar olajipari vállalatot.

A kormányzati kommunikációs kampányba délután Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselőcsoportjának vezetője is beszállt, mondván: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke haladéktalanul tisztázza: valóban ő kérte, hogy a Magyarországgal szembeni politikai nyomásgyakorlás érdekében az ukránok állítsák le a kőolajszállítást a Barátság-vezetéken.

Lapunk napközben megkereste az EB budapesti képviseletét, a fenti idézett válaszukat kora este kaptuk meg. Napközben a háttérben a Mol egy neve elhallgatását kérő munkatársa is cáfolta a kormánypárti lapokban elterjedő állítást arról, hogy zsarolnák őket.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknekaz angolul olvasó ismerőseinek!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!