Az utolsó hajó is elhagyja az ukrán kikötőt a fekete-tengeri gabonapaktum határidejéhez közeledve

2023. május 17. – 08:16

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdáig kell elhagynia az utolsó hajónak is egy ukrajnai kikötőt az ukrán gabona biztonságos fekete-tengeri exportját lehetővé tevő megállapodás értelmében, írja a Guardian az ENSZ szóvivőjének közlése alapján.

A hajó mozgása egy nappal azelőtt kezdődik, hogy Oroszország kiléphet a paktumból a gabona- és műtrágyaexportjának akadályozása miatt. Az ENSZ és Törökország tavaly júliusban eleinte 120 napra kötötte a fekete-tengeri megállapodást, hogy ezzel segítse leküzdeni a globális élelmiszerválságot, amelyet tovább súlyosbított Moszkva inváziója a világ egyik vezető gabonaexportőre, Ukrajna ellen.

Oroszország aztán novemberben beleegyezett a fekete-tengeri egyezmény további 120 napos meghosszabbításába, márciusban pedig rábólintott egy 60 naposra, amely egészen május 18-ig élt. A tárgyalások a folytatásról aztán nem mentek olyan zökkenésmentesen: Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arról beszélt kedden, hogy még mindig sok nyitott kérdés van előttük a megállapodást illetően, de „most döntést kell hozniuk”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!