„Basszák meg a gazdagok” – csődbe ment az első antikapitalista kávézó Kanadában

2023. május 16. – 17:21

Másolás

Vágólapra másolva

Becsődölt, és a hónap végén bezár a „fizess, amennyit tudsz” piaci logikával megnyitott The Anarchist kávézó a kanadai Torontóban – írja a The New York Post. A magát „antikapitalista kávézónak” minősítő hely sajátos kettős piaci modellt valósított meg.

Egyfelől egy sima, filteres kávéért tényleg mindenki annyit fizetett, amennyi akart vagy tudott, továbbá lehetővé tette, hogy vásárlás nélkül is bárki használhassa a mosdóját. Másfelől viszont egyéb italokért, például hagyományos eszpresszóért, teáért, reggeli péksüteményekért borsos díjat számított fel, hogy ellensúlyozza a kieső bevételt. A helyiek kritizálták is a kávézó szerintük magas árait – képmutatónak nevezték a tulajdonost, amiért ennyit kér, amikor azt állítja, hogy ellenzi a kapitalista értékeket – írja a Post.

A tulajdonos, Gabriel Sims-Fewer a gyors csőd ellenére hatalmas sikernek nevezte a vállalkozást. Úgy fogalmazott, hogy a megfelelő mennyiségű kezdőtőke, illetve az erkölcsi csődtömeget jelentő, generációkon át felhalmozott vagyon hiányában nem tudta átélni a „csendesebb téli időszakot” a hely, ahol radikális könyvek, művészeti alkotások, kitűzők, pólók és egyéb eladó tárgyak is voltak. A sikert abban látta, hogy „megemelte a konzervatívok vérnyomását, és kísérletezett azzal, hogy olyan módon éljünk és dolgozzunk, amely nem lelkesen öleli magához a kapitalizmus tiszta embergyűlöletét” – írja a lap.

Hogy a siker ellenére aligha boldog, azt jelzi, hogy a honlapjának nyitóoldalán a bezárásról szóló közleményt azzal zárja: „Basszák meg a gazdagok. Bassza meg a rendőrség. Bassza meg az állam. Bassza meg a Kanadának nevezett gyarmati haláltábor”. (Valószínűleg erre válaszul egy üzenetben, amit kitett az Instájára, Észak-Koreába küldik és seggfejnek nevezik.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!